Румен Радев: Крайно време е партиите са осъзнаят своята отговорност

radevКрайно време е партиите са осъзнаят своята отговорност, каза президентът Румен Радев, който посети днес Рудозем и се срещна с граждани на площада.  Пред журналисти държавният глава коментира възможността за избори 2 в 1, т.е. парламентарни и президентски.

Избори две в едно са срещу нашия конституционен модел и правовата ни държава, смята Радев. До този момент в българската политика не е имало подобно смесване на избори, припомни той.

Според Радев, най-важно е в момента да се състави редовен кабинет и да се актуализира бюджетът, а това е основно задължение и грижа на парламентарно представените политически сили.

Относно евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, президентът коментира, че всеки български гражданин има право да участва в политическо обединение.

„Служебните министри са хора – експерти със свободна воля. Не мога да им кажа какво да правят“, каза Румен Радев.

На въпрос на БНР – в криза ли е парламентаризмът днес, президентът потвърди и каза, че очевидно сме в криза, щом втори път политическите сили не могат да направят кабинет. Проблемът, според него, е в бягството на политическите сили от отговорност. Това е тяхна отговорност, категоричен е той.

„Народът ще накаже на следващи избори именно тези, които бягат от отговорност“, каза Радев, цитиран от БНР.