Румен Радев: Кралица Елизабет II остави спомен за мъдрост и доброжелателност

“Срещите с кралица Елизабет II остават незабравим спомен за мъдрост, за доброжелателност и за удивителния начин, по който тя пренасяше уроците от миналото към предизвикателствата на нашето съвремие”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Лондон.

“Малко са личностите като Нейно Величество кралица Елизабет II, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история с далновидност, със силен държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ”, подчерта президентът.

По думите му не е случайно, че дори след смъртта си кралица Елизабет II продължава да обединява – нейните сънародници чакат с дни, за да се поклонят пред паметта ѝ, а на траурната церемония в Лондон са дошли държавни и правителствени ръководители от цял свят.

“Тук сме, за да изразим от името на българския народ нашите искрени съболезнования към кралското семейство и към народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия”, каза Румен Радев.

Държавният глава поздрави Негово Величество Чарлз III с обявяването му за крал.

“Вярвам, че той ще продължи достойното дело на кралица Елизабет”, допълни Румен Радев и изрази увереност, че водени от общи ценности и интереси България и Великобритания ще задълбочават и обогатяват своето сътрудничество в името на мира и благоденствието в Европа.

Румен Радев е в столицата на Обединеното кралство заедно със съпругата си Десислава Радева, където участват в траурната церемония за погребението на кралица Елизабет II.