Скок на таксите при използване на банкомат

Ползването на банкомат официално вече не е безплатно. Това стана ясно от публикуваните в началото на годината нови тарифи за ползването на банкови услуги. Поскъпнало е и обслужването на гише.

Голяма част на новите тарифи на банките влязоха в сила от 5 януари. Оказва се, че в сравнение с предходната година по същото време таксата за теглене на пари от банкомат се е увеличила с между 5 и 25 процента. Още повече обаче поскъпват и услугите на гише. С между 10 и 30 на сто по-скъпо е сега, ако ни обслужи банков служител на място.

Ако вземем под внимание една от големите банки у нас – разбивката на новите й тарифи показва, че при теглене на пари от банкомат вместо 30 стотинки за услугата, хората ще плащат 0,16 процента от изтеглената сума. Ако устройството, от което теглим пари, е на друга банка, тарифата ще е 0,20 на сто от сумата. Промяната има и в цените на други услуги. Така, ако човек иска да преиздаде пин кода на дебитната си карта, ще плати 5 лева вместо досегашните три. Важно е да уточним, че това са тарифите на само една от банките, които оперират у нас.

Логичният въпрос е защо поскъпват банковите услуги. Основната причина за това са ниските лихви по кредитите. А това означава, че приходите за банките в условията на инфлация са по-малко. Прогнозите са, че през тази година лихвите ще се повишат, но дори и това да се случи, ще останат по-ниски в сравнение с преди пандемията. Втората основна причина за поскъпването на услугите в сектора са повишените разходи за поддържане на банковите системи.