Спря Пети блок на АЕЦ “Козлодуй”

Рано тази сутрин в 6.05 часа е спрял Пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщава БНТ.

Блокът е изключил от енергийната система на страната заради неизправност в системата за възбуждане на генератора и се е задействала защита в неядрената част. Реакторът е спрян и аварийната защита е сработила.

За случая е била уведомена Агенцията за ядрено регулиране, предаде  БНР.

“Имало е проблем с възбуждането на генератора, оттам пренапрежение на секциите, които захранват приводите на аварийната защита и блокът е спрял. Няма изменение в радиационния фон, няма засегнати системи за безопасност. Това не е инцидент, това е събитие, което по международната скала на събитията в атомните централи е под нулата. Подготвя се, съгласно процедурата, повече информация за нас от страна та АЕЦ и след като я имаме, ще публикуваме и наше съобщение в сайта на Агенцията“, каза за БНР председателят ѝ Цанко Бачийски

“При сработване на аварийната защита се обезточват автоматично всички приводи и всички погълтители падат в активната зона на реактора. Ядрената реакция се заглушава”, се посочва в информация на “Атоминфо” по повод друго събитие по отношение на действието на механизма за аварийна защита.

След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната, посочват от централата, като допълват, че  Шести енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.