Стойчо Кацаров: Излизаме от тъмночервената зона

stoicho-kacarovУтре най-вероятно ще излезем от тъмночервената зона, което е добра новина за всички нас. Това заяви на извънреден брифинг служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

От 1 декември влизат в сила допълнения към заповедите, свързани с противоепидемичните мерки, посочиха от Министерството на здравеопазването.

Удължава се срокът, в който човек, поставен под карантина, може да се освободи от нея. Досега резултатът от теста позволяваше да се освобождаваш до 24 часа, от 1 декември освобождаването от карантина не може да стане до третия ден от пребиваването в страната, уточни Кацаров.

Дава се възможност за извънкласно и дуално обучение в здравословна среда. Дава се възможност за явяване на изпити на деца и консултации с преподаватели, уточни Кацаров. Децата с направен тест сутринта не се налага да правят тест следобед, за да извършват тези допълнителни дейности, допълни здравният министър.

По повод ваксинацията на деца здравният министър каза, че след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 години, разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират.

Южноафриканският щам на коронавируса все още не е засечен у нас, заяви проф. Мира Кожухарова. Въпреки това забраната за влизане на чуждестранни граждани от Южна Африка у нас остава. Българските граждани, които искат да влязат в страната оттам трябва да спазват 10-дневна карантина, допълни министър Кацаров. В случай на положителен тест процедурата по лечение и карантиниране ще бъда стандартна като за всеки друг щам.