Съветници от БСП предлагат в Бургас да бъде отбелязана годишнината от рождението на Стефан Данаилов

Съветници от групата на Българската социалистическа партия в Бургас предлагат осемдесетата годишнина от рождението на големия български актьор Стефан Данаилов да бъде отбелязана в морския град чрез прожекция на емблематични филм с негово участие. С цел планиране на събитието, Христо Панайотов, Васил Иванов, Георги Георгиев, Георги Спасов,  Живко Господинов, Мадлен Мутафян и Стоян Коларов, са изпратили докладна записка до Общинския съвет в Бургас. В документа се казва: „Уважаеми общински съветници, на 9 декември 2022 г. се отбелязват 80 години от рождението на обичания актьор проф. Стефан Данаилов. Ето защо, предлагаме община Бургас да отбележи тази дата с филмово събитие, на което да бъдат прожектирани някой от най-емблематичните му филми, за жителите и гостите на града ни. За организирането на подобно събитие ще бъдат необходими 2 000 лева с цел закупуване правата за излъчване на избраните филми, които могат да бъдат взети от „Културен календар на община Бургас“.
В докладната записка се посочва още:“ Проф. Стефан Данаилов завършва Висшата театрална академия “Кръстьо Сарафов” – София през 1966 г. – специалност “Актьорско майсторство”. В кариерата си на един от водещите актьори на Народния театър “Иван Вазов” е участвал в над 34 постановки. Играл е на сцените и на другите големи театри в България – Театър на българската армия, Сатиричен театър .Алеко Константинов“, Театър 199, Пловдивския театър ,,Н. 0. Масалитинов“ и др. Пресъздал е над 60 централни роли. В българското кино и телевизия е играл централни роли в над 60 филма и сериали, сред които “Инспекторът и нощта” (1963 г.), “Черните ангели” (1969 г.), “На всеки километър “ – 26 серии (1970 г.), “Иван Кондарев” (1972 г.), “От нищо нещо” (1977 г.), “Търновската царица” (1980 г.), “24 часа дъжд” (1982 г.), “Борис 1” (1984 г.), “Дами канят” (1980 г.). Стефан Данаилов е един от най-харесваните български актьори в италианските филмови сериали, между които “Октопод 7” (1995 г.); “След края на века” в ролята на Мило (RAI 1) – 1999 г.; “Дело по съвест” – 2001 г. – Италия. Участва и във френско-българския филм “Версенжеторикс” (2002 г.).
Проф. Данаилов е удостояван с множество награди от национални театрални и филмови фестивали. През 1976 г. е определен за най-популярния актьор в Чехословакия. Кавалер на най-голямата награда за принос в българската култура – орден “Стара планина”, а през 2002 г. получава наградата на Министерството на културата за изключителен принос в българската култура – “Паисий Хилендарски”. През 2006 г. е удостоен с ордена “Звезда на италианската солидарност”, с Големия кръст на Ордена на датското знаме и с френския Орден за изкуство и литература. Дългогодишен професор в Националната театрална и филмова академия – София, Стефан Данаилов формира в актьорското майсторство редица от най-популярните български млади актьори. Той участва активно в обществения и политическия живот на страната, избран за депутат в шест Народни събрания, министър на културата от 2005 до 2009