Токът за бизнеса поскъпва с над 5%

Токът за бизнеса у нас утре ще бъде с 5,44% по-скъп в сравнение с днес. При средна цена от 498,47 лева (без ДДС) за мегаватчас е търгувана електроенергията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), сочат данните от търговията в пазарен сегмент “Ден напред” след затварянето на борсата, цитира Кросс. Сделките са на база утрешен ден на доставка (21 юни). Енергийната борса закри вчера при средна цена от 472,75 лв. за мегаватчас.

Средната цена на пиковата енергия (09:00-20:00 часа) e 481,39 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия (01:00-08:00 ч.; 21:00-24:00 ч.) е изтъргувана при средно 515,57 лв. за мегаватчас.

1 коментар

  1. Добре, но има два часа, които явно са извън времето и пространството! През тези два часа не се търгува? За тези два часа се продават на цена от? Изкупува се от? Продава се, на? И, другото “несъответствие” е, че няма как цената на извънпиковата енергия да е по скъпа от пиковата (по същата логика, нощната трябва да е по-висока от дневна) !!! Или има, но тука говорим за манипулация на пазара, от който страдат/ще крайните потребители! Без значение дали са битови, или стопански!
    Сегмента “ден напред” трябва да се прецизира от ЕК, или проблемите завбъдеще няма да се състоят само във фалити!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *