Три късометражни ленти с награди от „Включи града“

Вече са ясни победителите от конкурса за късометражно кино, проведен в рамките на второто издание на фестивала за иновативно изкуство „Включи града“. Богатото разнообразие от жанрове и стилове изправи пред голямо предизвикателство филмовите фенове, но те все пак дадоха ясните си  предпочитания за три от всичките 20 филма, излъчени в трите дни на фестивала. Общо 140 киномани се включиха във вота за избор на победител.

Най–много гласове (43) събра филмът на бургазлията Веско Чолаков  „Облаците летят на запад“. След прожекцията му на Европейския независим филмов фестивал в Париж и на Филмовия фестивал на университета в Торонто /Канада/ през 2010 г., миналия уикенд филмът направи своята премиера и в България. Сред многото награди, които талантливия бургазлия е събрал до момента, вече ще бъде и Наградата на публиката от бургаския фестивал „Включи града“.

Другите два филма, събрали значителен брой гласове на публиката, също ще бъдат отличени. „Грях“ (24 гласа) на Ангел Чобанов е лентата, която впечатли публиката с въпросите, които провокира у всеки един, и заслужено застава редом до отличените филми на тазгодишното издание. Ангел Чобанов е учил  „Актьорско майсторство за куклен театър“ в НАТФИЗ. В момента е студент по „Дигитални изкуства“ в Националната Художествена Академия. Има няколко късометражни филма, повечето от които с награди от престижни фестивали.

Третата лента, която си тръгва с отличие, е  на Цветелина Димитрова и носи заглавието „До Канада и назад“ (20 гласа). Филмът трогна зрителите с истинската история за живота на един българин, напуснал родината на младини по желание на съдбата. Години по-късно се завръща в България с жената, която обича и изпълнен с надежда за сбъдване на смелите си планове. Актуалността на тази история и същевременно вечният разказ за човешките неволи, който пресъздава, грабна вниманието на киноманите и поставя талантливата режисьорка сред отличените творци. Цветелина е изучавала „Кино и телевизия“ в Нов Български Университет, а „До Канада и назад“ е лентата, с която се дипломира.

Освен отличените, в надпреварата се включиха и други талантливи режисьори, които направиха тазгодишния киномаратон истинско удоволствие за филмовите фенове. Красимир Марчев, Тани Костадинов, Мариана Праматарова, Виктория Добрева, Филип Петрески, Далибор Иванович, Гергана Курукювлиева и Никола Николов успяха със своите филми да напълнят най–голямата зала в Морското казино и през трите фестивални дни. Община Бургас изказва благодарност за активността и креативността на талантливите творци!

 

Фестивалът за иновативно изкуство „Включи града“ се организира в рамките на проект на Община Бургас “Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще”, Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

 “Включи града” е в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.