„Трубадур“ с великолепен артистичен каст и гост-диригент от Румъния в сряда

След поредицата запомнящи се концерти, оперни, балетни и детски постановки в програмата на Бургаската опера за м. ноември, предстои последното събитие в календара, което обещава силни емоции – операта „Трубадур“ от Джузепе Верди – на 30 ноември, сряда, от 19.00 часа в залата на Опера Бургас. Диригент, солисти, оркестър, хор и балет ще придадат вълнуващ сценичен живот на спектакъл, в който ще бъде разказана тъжната история за трагично преплитане на човешки съдби в една от най-красивите Вердиеви опери.

„Трубадур“ е една от най-популярните оперни произведения на Джузепе Верди, заради драматичния си сюжет и образите, превърнали се в емблематични – знаменитата циганка Азучена, трубадура Манрико, красавицата Леонора – с чистата си душевност и красива нещастна любов, както и Граф Ди Луна – с отблъснато и наранено сърце, търсещо упование в реванша и отмъщението. Красивата Вердиева музика ще събере на сцената на Държавна опера – Бургас  именити артисти.

Под палката на гост-диригента от Румъния Матей Поп ще бъде пресътворена – в разтърсваща емоция и естетично-визуална завършеност, една тъжна приказка – за повелите на родовата памет, за оковите на отмъщението, за трагичния край на едно силно — като интензитет, и белязано с красота и извисеност човешко чувство, носещо бремето на проклятието. Присъстващите в залата на Операта в сряда ще се потопят в динамиката на съдбовната линия на героите, обсебваща сетивата и носеща послания отвъд времето.

В драматичната роля на трубадура Манрико, за когото звездите са отредили трънлива съдба, осеяна със съдбовни препятствия, среща с чистата любов и неизбежния трагизъм на изкуплението, бургаската публика ще има удоволствието да види и слуша тенора Пеньо Пирозов /гост/, който е водещ солист на ДМБЦ „Стефан Македонски“ – София / Музикалния театър/ и ще дебютира в ролята на бургаска сцена. Той не скрива вълнението си относно предстоящия дебют в образа на Манрико, като изказа в интервю за бургаската телевизия Канал 0 благодарността към ръководството на Операта и колегите за приятния и ползотворен работен процес по време на подготовката на спектакъла, който е класически прочит на Вердиевата опера.

Като Леонора бургаската публика ще има възможността да се наслади на нежното красиво сопрано Мария Цветкова-Маджарова, която направи своя блестящ дебют в ролята, в партньорство на световния тенор Камен Чанев в последното му представление на „Трубадур“ на бургаска сцена – през м. юли 2020 г., на сцената на Летния театър, месеци преди той да напусне земния свят. Мария Цветкова-Маджарова се превъплъти в образа на Леонора и в миналогодишното издание на „Опера на светилището“ на тракийското светилище Бегликташ.

В ролята на противоречивата драматична фигура на граф Ди Луна ще видим баритона Александър Крунев, който изгражда образа не само с артистична подплатеност, но и с помощта на забележителна вокална техника. Именитият баритон, дългогодишен солист на Бургаската опера, наскоро отбеляза своята 60-годишнина. В артистичната си кариера той е пресъздал редица запомнящи се образи и се смята за певец, който се отличава със стабилност и на когото може да се разчита във всеки един момент.

Даниела Дякова ще влезе в ролята на Азучена – коронна роля за превъзходното мецосопрано, Знаковата циганка е събирателен образ на трагизъм, дълго таена болка, разкъсващо чувство за дълг към кръвната повеля и посланията на рода и стремеж към подреждане на съдбовния пасианс, търсейки изкупление и реванш. Като Ферандо, началник на дворцовата стража, публиката ще види баса Костадин Мечков, който се представи в ролята на „Опера на светилището“ 2021 г. – Бегликташ. Kaто Инес, доверената приятелка на Леонора, на сцената излиза мецосопраното Лина Пеева, която е и помощник-режисьор на постановката, заедно с Петър Тихолов. Руиц ще бъде Любомир Тодоров, в образа на Стария циганин влиза Николай Николов, Вестител ще бъде Милен Динолов. В мащабния спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.

Впечатляващата режисура и сценографията, съдържаща семиотични елементи, както и красивите костюми, напълно в духа на представяната епоха, са дело на Иван Савов. Диригент на хоровия състав – основен участник в развитието на драматизма на сценичното действие, е Невена Михайлова. Пластиката е на Галина Калчева. Концертмайстор е Христо Белчев,

Не пропускайте класическата трактовка на разтърсващата трагична история – за обречената любов, за повелите на родовата памет, за разкъсването между дълга и повика на сърцето – в сряда, 30-ти ноември, от 19.00 часа в залата на Бургаската опера!

Билети – на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Eventim https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1314096/performance.html и Grabo https://grabo.bg/burgas/operata-trubadur-0gu4wg.