Турция обвинява кюрдите за взрива в Истанбул

Властите в Турция посочиха терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и кюрдските Отряди за народна самоотбрана в Сирия за извършители на вчерашния бомбен атентат в Истанбул. При експлозията на пешеходния булевард “Истиклял” в европейската част на мегаполиса загинаха шестима души, а ранените са над 80.

Турските сили за сигурност съобщиха, че през нощта са арестувани общо 47 души – сред тях и жената, която заложила взривното устройство на “Истиклял”. Тя била сирийска гражданка и се казвала Алхам ал Башир. Заловена била в апартамент в едно от предградията на Истанбул и направила пълни самопризнания.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу беше категоричен, че атентатът е планиран и заповядан от сирийската страна на границата: “Събраните данни сочат към терористичната организация ПКК, експлозията е планирана в Кобани, атентаторът е влязъл в Турция през Африн”, заяви той, цитиран от БНР.

Бомбата на пешеходния булевард “Истиклял” в европейската част на Истанбул е била заложена от 23-годишната сирийска гражданка Алхам ал Башир, твърдят турските власти. Тя е арестувана заедно с още 46 души.