Честваме Рождество на Пресвета Богородица

8 септември e денят, в който честваме Рождество на Пресвета Богородица

На 8 септември се е родила Дева Мария и православната църква чества Малка Богородица. Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица. Празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Родителите на Светата дева – праведните Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им. Пред Света Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога.

Когато малката Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август.

На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На празника  жените носят дарове в църквата – ризи, кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица, отрупана с цветя. Според народния обичай се вари жито, то най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве. В някои райони се спазва строга забрана – жените не перат, не тъкат, не шият, не месят хляб, за да са здрави децата

Храмов празник има църквата “Рождество на Пресвета Богородица” в Поморие. Тя се намира в централната градска част. Изградена е през 1890 г. от прочутия тревненски майстор Уста Генчо Кънев.  Иконите са изработени в Русия с академичен рисунък.

През 1959 г. църквата е основно преустроена и изписана от модерни художници, а иконостасът е подменен с резбован. Каменната мозайка, изобразяваща Богородица с Младенеца, която стои над входа на църквата “Рождество на Пресвета Богородица” е дело на художника Георги Атанасов от 1977 година.

В наши дни в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” се провежда Международният фестивал за православна музика „Света Богородица- Достойно есть”, на който домакинства Църковен дамски хор “Благовестие”.  Празнично украсеният храм през юни се превръща в духовен център на православни християни от десетки страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *