Честита Баба Марта

На 1 март българите се окичват с мартеници за здраве и радост. Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предпазване от болести, затова червеният конец в мартеничката символизира здравето, а белият цвят-чистотата и предвещава дълъг живот.

Според стара легенда мартеници връзвали по българските земи траките. Те задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух, именно в съчетанието между белия и червения конец. Легенда от по-ново време свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана “лошотия”, която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1-ви март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от “лошотията”, най-вече от болести. Свалят се чак тогава, когато се види първия щъркел и се закачват на разцъфнало дръвче или се поставят под камък.

1-ви март е и Ден на художествената самодейност – празник, обединяващ хора с различни професии и интереси, но всички водени от любов към изкуството. Празник, толкова необходим днес за запазване на българската традиция, фолклор и бит, на българската идентичност