Четирима са задържани за нелегално прекарване на мигранти

58-годишна жена и трима мъже са задържани за нелегално прекарване на мигранти през българската граница, стана ясно на  брифинг на ОДМВР-Бургас и РП Бургас. Задържана е група и от 15 афганистанци.

Престъпните деяния са осъществени на 18 и на 19 декември.Обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност, като всеки от тях е имал определена роля в организацията и самото превозване на чуждите граждани.

Жената е действала в ролята на помагач, склонявайки умишлено тримата мъже. противозаконно да превозят 15 афганистански граждани през територията на страната. Тя им е давала наставления и разпореждания. Предоставяла им е и материална облага. Улеснила е извършване на престъплението, давайки съвети, разяснения за престъплението и набавяйки средства за извършването му.

Жената е задържана на територията на област Хасково. Спрямо нея е внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Двама от мъжете са управлявали две превозни средства, в които са превозвани чуждите граждани. Спрямо тях Районен съд е определил мерки за неотклонение „домашен арест“.

Третият мъж е действал в ролята на помагач. Той е управлявал автомобил пред превозните средства, в които са били чуждите граждани. Така е спомагал да бъде избиран маршрут, по който да няма служители на реда, имащи възможност да извършат проверка. Спрямо него е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Подробности по случая бяха разкрити пред медиите от прокурор Иван Кирков-административен ръководител на Районна прокуратура-Бургас и старши комисар Калоян Калоянов-директор на ОД на МВР.

„Групата мигранти е задържана на 19 декември. Бяха задържани 2 двамата шофьори, на следващия ден – посредникът, който е организирал и наемал шофьорите. След това и организаторът, който е 58-годишната жена. Същата е разполагала с контингент от хора-трафиканти, лица от населените места, през които преминавал автомобила с мигранти, които са ѝ съдействали с информация за наличие на опасности по пътя – полиция, проверки и т,н.“, каза старши комисар Калоянов.
По думите му групата е таксувала мигрантите спрямо разстоянието – до мястото, където трябва да стигнат. Средната цена била около 500 евро на човек. „Беше трудно да се работи по този случай, тъй като голяма част от участниците използват карти на турски мобилни оператори“, допълни старши комисар Калоянов.