Бабинден е по нов стил

8 януари е Ден на родилната помощ по нов стил /на 21 януари е по стар стил./ Известен  е още като Бабинден. Преди години за се почитали бабите, които са помагали при раждането. А днес е празник на акушерите и гинеколозите.

Бабинден е сред най-тачените и весели женски празници. Съдържа няколко основни елемента: къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) – съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите се правят за здраве.

Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носи се хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.Този празник идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.
 Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пак се празнува и е свързан с много смях и веселие. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й “полеят”.
За лесно раждане бабата акушерка трябва да се прекръсти, да запали кандило и прекади къщата, да затвори прозорци, врати и да отвърже всичко завързано. Така раждането ще върви по-лесно, смятал народът ни. Самото раждане трябва да се пази в тайна и никой, освен свекървата и бабата не бива да разбира за него. Докато не се кръсти детето родилката не бивало да става от леглото или да остава сама. Това са опасни дни за нея и детето.
Огънят в огнището не бива да се гаси до 40-тия ден. Това е било в миналото. От тогава до днес нещата са се променили много.От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.
Честит празник на всички акушери и гинеколози, с благодарност към труда им и вярата им в новия живот.