Балетът “Баядерка” на 23-ти май на сцената на Бургаската опера

На 23-ти май, понеделник, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас  балетната класика „Баядерка“ ще представи оригинален и вълнуващ прочит на драматичната любовна история – постановка и режисура на Веса Тонова.

В ролята на красивата баядерка Никия с трагична съдба гостува прекрасната примабалерината на Държавна опера – Стара Загора Анелия Димитрова, която бургаската публика имаше удоволствието да гледа като Пахита в едноименния балет на Лудвиг Минкус в началото на м. април т. год. Балетният спектакъл в понеделник ще донесе отново несравнима естетическа наслада за почитателите на изящното изкуство. Хореографията е на дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова. Сценографията е на световноизвестния художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на една от най-добрите костюмографи – покойната Цветанка Петкова-Стойнова. Асистент-балетмайстор е Галина Калчева, която е репетитор на балетната трупа към Бургаската опера, помощник-режисьор – Петър Тихолов. Премиер-балетистът Даниел Тичков влиза в образа на Солор, за чиято любов се борят Никия и Гамзати – в ролята гостува Харука Суга, солист на Старозагорската опера. В образите на Златния бог и Мадгавая влиза Теодор Цаков, Великият брамин ще бъде Светлан Николов, Прислужница на Гамзати – София Ловджиева, Дугманта Раджа – Даниеил Димитров. В атрактивния Индуски танц ще се представят Ива Овчарова, Теодор Цаков и Светлан Типиков. В Pas diction участват: Яна Бердута, Натали Иванова, Събина Косева, Рая Чакърова, Кирил Филипов и Стоян Фъртунов. Трио сенки ще бъдат: Натали Иванова, Яна Бердута и Рая Ч!акърова. В пищната балетна постановка, която смайва с атрактивна сценография. Емоционален режисьорски прочит и интересни хореографски решения, участват и артисти от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас.

Преди представянето на бургаската сцена, постановката на „Баядерка“ гостува в гр. Сливен – на 20 май, петък, на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров“. В началото на м. септември 2021 г. „Баядерка“ пожъна голям успех на сцената на Летния театър във Варна.

„Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, която е влюбена в Солор. Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в замяна на любовта й, но тя отказва. Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. Солор е съкрушен от смъртта на любимата си. Под влияние на опиати той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, той не може да се отърси от спомена за срещата. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.

Постановката на Държавна опера – Бургас „Баядерка“ беше отличена с награда „Златна муза“ на церемонията на Сдружение „Асоциация на хореографите в България“, която се проведе в Зала I на НДК в Международния ден на балета – 29 април 2019 г. Номинацията за „Златна муза“ беше за постановка и режисура.

Билети за „Баядерка“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

За солистите:

Анелия Димитрова, примабалерина на Държавна опера – Загора, в ролята на баядерката Никия

 Анелия Димитрова е родена в град Стара Загора. Дългогодишна възпитаничка на балетната школа на Снежана Дескова към Читалище „Родина“. Завършва класически балет в НУМСИ “Христина Морфова” – Стара Загора в класа на Алида Бонева. Танцува няколко години извън България. Присъединява се към балета на Държавна опера – Стара Загора през 2015 г., където танцува досега. През 2017 година е назначена за примабалерина. Изпълнява ролите: Одета/Одилия – “Лебедово езеро”, .музика – П.И.Чейковски, хореография – Мариус Петипа, постановка – Силвия Томова; Жулиета – „Ромео и Жулиета“, музика – П. И. Чейковски, хореография – Силвия Томова (в премиерата в Стара Загора, ролята на Ромео изпълнява Даниел Тичков); Нела – “Делвата” – Алфредо Казела; Китри – „Дон Кихот“, хореография – Аршак Галумян, Берлин; Валс No7 в „Шопениана“ – М.Фокин; Аврора – “Спящата красавица“, постановка – Андрей Босов, Русия; Маргарита – “Майстора и Маргарита“, хореография – Василий Медведев, Русия, музика – Стефан Димитров; Демна – „Нестинарка“, хореография – Маргарита Арнаудова, музика – Марин Големинов; Маргарита – „Валпургиева нощ“, хореография – Филип Миланов;Снежанка – “Снежанка и седемте джуджета“, хореография – Силвия Томова, музика – Александър Йосифов и много други.

 Харука Суга, солистка на Държавна опера – Стара Загора, в ролята на Гамзати

Харука Суга започва заниманията си по балет в родния си град Токио на четиригодишна възраст, а на шест години и в Piccolo Ballet School. През 2014-2016 г. продължава обучението си с при Андерсън Сантана в Международната балетна школа в Брюксел, Белгия. Участва в Международния балетен конкурс в Перм в Русия и Международния балетен конкурс във Варна (2014). През 2016 г. е в трупата Coastal City Ballet Company, Ванкувър (Канада), а от 2017 г. е в Държавна опера – Стара Загора. Дебютира с ролята на Китри от „Дон Кихот“ през 2018 година, през 2019 г. прави дебют като Сара в „Гето“, хореография – Марио Пиаца. Репертоар: Двойка приятелки („Дон Кихот“),  Жокер („Фантастичното дюкянче“), Китри („Дон Кихот“), Па де Троа („Лебедово езеро“), Мазурка  („Шопениана“), Гамзати  („Баядерка), „Испански танци“ и солист на Снежинките („Лешникотрошачката“), Фея на смелостта („Спящата красавица“) и др.

Даниел Тичков, премиер балетист:

Учил в „Национално училище за танцово изкуство – София” 2004-2013 г. Студент в „Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив” (АМТИИ). Гастролира в Южна Кореа, Италия, Оман, Тунис, Холандия, Австрия, Германия, Швейцария, Босна и Херцеговина, Македония. Участия и награди:Второ отличие в младша възраст на ХV Национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров” – Добрич 2012 год. Международен конкурс „Рози на Казакстан“ 2019, гр. Астана, Казакстан – 1-во място – класически танц. Участие в програмите на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” и стипендиант през 2012. Стипендията включва летни, интензивни, танцови курсове в Pacific Northwest Ballet School – Seattle. Участие в спектаклите в Младежки театър „Николай Бинев” – София с мюзикълът „Оливър Туист” от 2008 г. до 2012 г.Участие в постановките на Държавна опера – Русе, Държавна опера – Бургас, Държавна опера – Пловдив, Държавна опера -Стара Загора с балетните спектакли:„Дон Кихот“, „Лебедово езеро“, „Жизел“, „Ромео и Жулиета“,„Лешникотрошачката“, „Спящата красавица“, „Баядерка“.