„Белене” става частен проект?

Група частни инвеститори, чийто представител е бившият председател на Агенцията за малки и средни предприятия Ангел Деспотов,  проявяват интерес към реализиране на проекта „АЕЦ Белене”. Те предлагат да поемат управлението на проекта с цел довеждането му до успешна реализация, като откупим държавния дял и възстановим на държавата всички досега извършени разходи, съобщава КРОСС.

„Нашият интерес е за строителство на нова АЕЦ на площадката в Белене като частен проект. Като аргументи в своя полза за улесняване на решението за приемане на предложението ни ще посочим експертните анализи на независими експерти, които са категорични, че за държавата е неизгодно да инвестира в този проект при досегашните допускания и условия, както и категоричното изявление на Премиера на Р България АЕЦ „Белене“ да бъде построена само при наличието на частни инвеститори. Собствените ни допускания и разчети категорично показват бъдещата нужда от надеждни източници на електроенергия, както и рентабилността на проекта”, съобщават инвеститорите.

“Искаме да поемем държавния дял в този проект в неговата цялост, като се ангажираме да спазим всички изисквания за безопасност и възстановим на държавата в разумен срок всички досега извършени разходи. От страна на държавата бихме искали гаранции, с които тя се ангажира да осигури свободен пазар на енергията у нас съобразно директивите на ЕС,  да не създава изкуствени административни пречки, с които да забави изпълнението на проекта, както и да обезпечи отказа си от бъдеща национализация. Не изискваме от държавата да се ангажира с предварителен договор за изкупуване на произведената енергия и не очакваме гаранции от българското правителство за успеха на проекта. Либерализацията на пазара чрез отварянето му за независими доставчици и търговци на енергия за нас е достатъчно условие, което от своя страна ще доведе и до редица безспорни ползи за бизнеса и потребителите. Преструктурирането на проекта като частен ще даде възможност на всички заинтересовани лица да участват в него при ясно регламентирани условия и перспектива”, отбелязват те.

Екипът ни има намерение да внесе официално предложение до Министерски съвет и Народно събрание на Република България в началото на месец февруари 2013 година.