Богата програма за 100-годишния юбилей на квартал “Сарафово”

Стартираха инициативите по случай вековния юбилей на бургаския квартал “Сарафово”. Върху фасадата на читалището беше открита паметна плоча на инж. Стоимен Сарафов.

Инж. Сарафов е личност с интересна съдба. Роден е в Кюстендил през 1856 година, но от малък остава сирак. В училище неговите способности по математика са забелязани и оценени. Тогавашното министерство на просвещението го изпраща да учи архитектура в Белгия. Работи на различни държавни позиции, като благодарение на него са реализирани важни за страната ни проекти.
През 1926 г. инж. Стоимен Сарафов оглавява новосъздадената „Дирекция на бежанците“. Нейният предмет на дейност е оземляване на всяко бежанско семейство, доставяне на земеделски инвентар, семена и добитък, построяване на жилища, подобряване на пътища и водопроводи.
Той влага целия си опит и ентусиазъм, за да получат пристигналите на това място семейства подобаващи условия за живот. Инж. Сарафов влага и лични средства за изграждане на къщи за бежанците от Тракия. Благодарение на неговата работа е осигурено водоснабдяване, построено е и училище.
 В залата на читалището е подредена и непоказвана досега изложба със снимки, документи и носии на тракийските бежанци, намерили своя втори дом с Сарафово. Изложбата е дело на експертите на Регионален исторически музей Бургас.
В съботния ден  празникът продължава с богата програма за малки и големи. От 18 часа на територията на Рибарско пристанище “Сарафово” ще има детско шоу и игри. Осигурени са подаръци за всяко дете, много сладолед, балони и изненади. От 19.00 часа гостите ще се насладят на изпълнения на ПФА”Странджа”.
Кулминацията на вечерта е концерт с участието на Тони Димитрова, Миро Станчев, Таня Ди и Благовест Зерлиев. За финал празнична заря ще озари небето над квартала столетник.