Бойко Борисов: Българинът се видя вече с пари

“Като дойдат празници и магистралите отесняват. 80 хиляди души за един ден са минали на Кулата. Бедният български народ, 80 хиляди на ден на почивка. Видя се с пари вече българинът, икономическият ръст си дава отражение, депозитите в банките растат. Знам, че не обичат така да се говори, но това са фактите. Откъде са тези задръствания, от скъпия бензин ли или от ниските доходи? Дойде ли празник и всички са на почивка, и това е на всички празници. Всеки е на почивка. Не е само веднъж. Всеки е на път, не е само лятото. Това ме радва”. Това според премиера Бойко Борисов е причината за километричните задръствания в началото на дългия уикенд.

Борисов е във Варна на посещение на новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски”. Той подчерта, че за изграждането му правителството е отпуснало 300 000 лв. и изрази надежда, че до края на годината храмът ще бъде довършен.

Борисов коментира и, че България няма възможност да приема повече икономически мигранти, а Европа също се задъхва. „Само преди минути, Доналд Туск, председател на Европейския съвет, след разговора, който водихме, на практика потвърди всички мои думи, които е чул, че Европа трябва да затвори външните си граници и само политически мигранти да се допускат, докато се решат проблемите”, заяви Борисов, цитиран от “Фокус”.

По думите му външният министър на страната ни Даниел Митов сега има за задача при следваща среща с външния министър на Афганистан да му зададе въпроса за приемането на афганистанските граждани. „Ние харчим по 80 млн. лв. на година да държим контингента в Афганистан, а там сега е мирно и спокойно. Сега да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти. Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме, България категорично, виждате и Европа вече се задъхва до такава степен, че настанаха проблеми там”, подчерта още министър-председателят.