Бойко Рашков: Част от авансовите вноски за строежа на АМ “Хемус” е пренасочвана към ГЕРБ

Около 30-40 % от парите, авансово преведени за строежа на лотове на АМ “Хемус” на някои от фирмите, които са се представяли като строители на магистрали, са насочвани към една политическа партия и това е ГЕРБ.Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков, след като се яви на разпит в Софийска градска прокуратура. Той уточни, че става въпрос за строежа на Лот 5 на магистралата.

От държавното обвинение повикаха на разпит министъра за твърденията му, че знае къде са парите, платени авансово за строителството на магистрала „Хемус“.

След разпита вътрешният министър заяви, че оттук нататък е работа на прокуратурата да събере доказателства и да посочи крайния получател на отклоняваните средства.

Бойко Рашков заяви, че за него обаче нямало съмнение, че средствата са насочвани към тази политическа сила. Така той си обяснява и сложните конструкции и схемата с кухите фирми, през които са минавали средствата.

По думите на Рашков отклоняването на средства е започнало преди 2020-а година – имало данни за подобни действия и в периода 2018 – 2019 г.

Според Рашков прокуратурата не обръща внимание на други материали, които е получила от МВР със становища за започване на досъдебно производство. До момента вътрешният министър няма отговор от прокуратурата взела ли е решение по тези становища и какво е то.

“Аз заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и се задълбоча съвсем, тази информация цялата ще отиде към Борисов. А Борисов, нищо чудно в един момент, да стане мишена на самата прокуратура”, каза още Бойко Рашков, цитира Кросс.