Вокален концерт „190 години Йоханес Брамс“ във фоайето на Бургаската опера

 На 13 май от 19 часа във фоайето на Операта публиката ще бъде пренесена в епохата на романтизма

Поредното вълнуващо събитие от творческия календар на Държавна опера – Бургас с м. май е камерният вокален концерт „190 години Йоханес Брамс“ – на 13-и май, събота, от 19 часа, във фоайето на Операта.  Концертите в изисканото пространство на оперното фоайе се превърнаха в последните месеци в една успешна традиция, посетени от многобройна и разбираща публика. Присъстващите на концертната проява ще имат възможност да разгледат и пътуващата изложба „50 години Софийски музикални седмици“, която се помещава във фоайето.

Солистите на Държавна опера – Бургас: сопраните Йоана Железчева, Людмила Михайлова, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и Шмилена Султанова; мецоспраните Даниела Дякова и Йоана Кадийска; тенорите Андрея Мирчев и Яни Николов; баритоните Бранимир Недков и Йордан Христозов; басите Диман Панчев и Костадин Мечков ще поднесат на публиката подбрана селекция от вълнуващи вокални произведения от Йоханес Брамс, един от най-изтъкнатите представители на романтичния период в изкуството от втората половина на XIX век. На рояла в съботния концерт ще бъдат: Илиана Тодорова, Мира Искърова и Дария Кръстева. В едно от вокалните произведения, което ще изпълни мецосопраното Йоана Кадийска, като красиво музикално допълнение към посланията на композитора, ще се включи и Венета Златинова, виола.

Големият немски композитор, диригент и пианист Йоханес Брамс е роден на 7 май 1833 г. в Хамбург, Германия, а неговият земен път е завършил на 3 април 1897 г. във Виена, Австрия. Надарен с необикновен талант, Брамс е бил вглъбен в музиката си и откъснат от шумния светски живот. Композиторът е оставил огромно и разнообразно творчество от всички жанрове, освен опера: песни, серенади, концерти, сонати, рапсодии и симфонии, сред които е музикалният шедьовър “Немски реквием“, симфонична и камерно-инструментална музика, произведения за орган, клавирна и вокално-симфонична музика, вокални ансамбли и хорове, над 200 песни и романси за соло и пиано, прочутите унгарски танци и др. Музикалните критици го сравняват с Бах и Бетовен, а този факт е нееднозначен и говори за мястото, което Брамс заема в световната музикална култура.

Концертът „190 години Йоханес Брамс“ в събота ще премине под знака на изисканото звучене на музика от епохата на романтизма. В сложната съвременност все по-нужен ни е досегът с красотата и вечните послания на музикалното изкуство, което носи естетическо удоволствие, обогатява, вълнува и пречиства. А камерната музика, в какъвто музикален формат ще бъде представен концертът, посветен на вокалното творчество на Брамс, дава възможност за по-непосредствено взаимодействие между изпълнители и публика, за естетически и емоционален взаимообмен и е предпоставка за едно по-интимно преживяване, в което споделените чувства са водещ елемент.

В концертната програмa ще прозвучат: Der Gang zum Liebchen, op.48 n1, Von ewiger Liebe; op.58 n6 In Der Gasse, Die Meere, op.107 n5 Mädchenlied, op.7 n1 Treue Liebe, op.71 n3 Gehemnis, An die Nachtigal op. 46, Denn es gehet dem Menschen op 121, Geisttliches Wiegenlied op 91, N: 2, Wiegenlied op. 49 N:4, Auf dem Kirchofe, Uber die Heide, op. 86, In den Beeren op. 84 и др.

Романтизмът, на който е подчинено творчеството на Брамс, в частност – и неговите вокални произведения, които ще бъдат представени на концерта в събота, е интелектуално движение в сферата на изкуството и културата – като цяло. Заражда от края на XVIII век в Европа. Вярата в силата на разума и рационалното, характерни за Просвещението, постепенно отстъпват през „философията на чувствата“, която е носител на заряда на романтизма и неговата въздействаща сила върху всяка една сфера в обществения живот.

Романтизмът внася нови тематични нюанси и богата образност в музиката. Основни поанти са: темата за самотата, за странстването, за конфликта „човек – действителност“, решен като бягство – в лоното на природата, във владенията на съня или в необятното поле на фантазията.

Както в музиката, така е в другите изкуства, в епохата на романтизма преобладават подчертано лиричните произведения, а творбите носят характерните черти на интимна изповедност и сантимента на красиво духовно споделяне. Носещи печата на романтизма са чувствата, а не разумът.

Билети за камерния вокален концерт „190 години Йоханес Брамс“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“, работи и в събота/, в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/iohanes-brams-0bnv82 и Eventimhttps://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-foaye-burgas-opera-foaye-1351144/performance.html, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.