В Бургас започва проучване кои специалности да бъдат включени към Филиала на Софийския университет

Община Бургас, съвместно със Софийски университет „Св. Климент Охридски“, започва проучване на интереса към специалностите, които могат да бъдат включени за изучаване още от догодина в бургаския Филиал на най-старото висше учебно заведение в страната.

За целта ще бъде пусната анкета с въпроси, свързани с възможностите за изучаване на специалности в Професионалните направления – „Филология“, „Социални науки и науки за културата“, „Политически науки“, „Информатика и компютърни науки“, „Педагогика на обучението“, „Науки за земята“, „Педагогика на преподаването на чужд език“ и специалности в Исторически факултет.

Изследването ще обхване ученици от 11-ите класове, тъй като анкетата ще бъде разпространена на хартия в бургаските училища, сред които в профилирани и професионални гимназии, и средни училища.

Освен на хартия, проучването ще бъде разпространено и в онлайн формат, който ще бъде активен до 24.03.2023 г., за да могат повече хора да се включат в него: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3ZezN07ZkzuygM9gXkJosp0urTnCdnXyGUIo3Nw3s5t3dwQ/viewform?usp=pp_url

Изследването цели да даде информация за интереса на учениците и жителите Бургас към специалности, с които предстои да се разшири обхвата на обучение във Филиала на СУ „Св. Климент Охридски“ в Бургас.

Откриването на филиал на СУ „Св. Климент Охридски“ в Бургас е по предложение на висшето училище, въз основа на положително оценен проект от Националната агенция за оценяване и акредитация, а през януари Министерски съвет излезе с решение за разкриването на филиала.

Подготовката, съгласно проекта за откриване на звеното, ще се осъществява по две специалности от професионалното направление „Религия и теология“ – „Църковен мениджмънт“ и „Християнско поклонничество“ за придобиване на образователно-квалификационната степен „магистър“ в задочна форма, и по три специалности от професионалното направление „Музикално и танцово изкуство“ – „Музикални медийни технологии и тон режисура“ за придобиване на степента „бакалавър“ в редовна форма, както „Аудио-визуален дизайн“ и „Филмова и сценична музика“ за придобиване на степента „магистър“ в редовна форма.

Филиалът в Бургас на Софийския университет ще отговори на необходимостта от кадри за туристическия и културен бизнес в съчетание с духовна просвета и мениджмънт в областта на поклонническия туризъм. Подготовката на кадри с висше образование по предлаганите от Филиала специалности ще осигури редица предимства на Бургас и целия Югоизточен регион