В 23 секции в страната се гласува с хартиени бюлетини заради проблеми с машините

Започва отварянето на секциите в САЩ и Канада. Гласуването в Нова Зеландия и Австралия приключи и пристигнаха първите резултати. Няма проблем с досега приетите протоколи. Това съобщи на брифинг Цветозар Томов – говорител на ЦИК.

Той посочи, че основният проблем извън страната беше в отсъствието на членове на СИК, тъй като е имало доста болни хора. Другият проблем е, че назначените хора по предложение на политически партии не се явяват на работните си места в изборния ден и това създава затруднение на ЦИК.

Томов допълни, че се очаква напрежението да се повиши след няколко часа, когато започва да приключва изборния ден в Турция, а след това в Средна и Западна Европа. Това е най-критичният период на обработката на изборните резултати, добави Цветозар Томов,цитира БНТ.

Говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи, че към 13:30 ч. са пъстъпили 6 жалби в ЦИК – две са за нарушения в работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания. Постъпили са и 35 сигнала, те се обработват от членовете на ЦИК. 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, но ЦИК не ги разглежда.

 . Общо секциите, в които се преустанови машинното гласуване и се премина на гласуване с хартиени бюлетини са 23, уточни Матева.

Има три случая – в Кюстендил, Стара Загора и Пловдив, където са разменени машини в СИК със съседни секции. Но гласуването там ще продължи, след което СИК ще съставят протоколи вследствие на преброяване на разписките, тъй като информацията от флашпаметите няма да бъде възможно, добавиха от ЦИК