ГЕРБ и БСП се жалват

Зам.-председателят на ОбС-Айтос Милена Куртова-Радева от БСП е член на Секционна избирателна комисия в Айтос. Нейното скандално назначение като председател във въпросната секция е поредното доказателство за начина, по който се правят явни опити за опорочаване на изборния процес.

„Не сме изненадани от наглото поведение от страна на БСП и машинациите им, които минават всякакви граници. След началото на изборния ден установихме, че в избирателна секция № 0201 00 012 за председател, от квотата на Коалиция за България, е назначена Милена Янева Куртова – Радева. Към настоящият момент тя е зам.-председател на Общински съвет – гр.Айтос. Вече сме подали жалба в РИК и очакваме своевременни и адекватни действия. Недопустимо е подобно назначение, което според Изборния кодекс се тълкува като явна несъвместимост. Очакваме г-жа Радева незабавно да бъде отстранена от СИК”, категорични са от ГЕРБ-Бургас.

Поредни две жалби за нерегламентирана агитация в изборния ден от представители на ДСП са подадени в РИК-Бургас. От ГЕРБ-Бургас сигнализират, че въпросните лица са причаквали избирателите и ги убеждават как и за коя листа да гласуват.

„От началото на изборния ден сме свидетели на поредното погазване на Изборния кодекс в област Бургас. В единия случай, представители на ДПС в секции в бургаския квартал „Победа”, ОУ „Христо Ботев”са причаквали избирателите и са ги убеждават как и за коя листа да гласуват. Те включително са влизали и в секционни избирателни комисии, което е недопустимо. При втория сигнал нерегламентирана агитация е била извършвана пред входа на ОУ „Христо Ботев” в село Мъглен, община Айтос. Очакваме от РИК да предприемат съответните мерки по случаите”, коментира областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

От Областния и Общински предизборен щаб на Коалиция за България, днес до РИК са изпратени три жалби. В първата от тях се казва, че автомобил на Дирекция Обществен ред на Община Бургас разнася храна и вода на членовете на СИК от ПП ГЕРБ, в училища в кв. “Сарафово” и к – с “Меден Рудник”. В друга жалба е сигнализирано за действията на председателя на СИК 02-04-00-136 в Бургас, който отказва информация за членовете на СИК на застъпник от КБ. В третата жалба, подадена от народния представител от ПГ на Коалиция за България Атанас Зафиров се казва, че тази сутрин, в 10.00 часа, в Царево е констатирано, че Йордан Христов – специалист по интеграция на малцинствата към Община Царево, води организирано роми да гласуват.