ГЕРБ: Липсват средства за ключови проекти в област Бургас през 2014 г

„Очаква ни нулева година по отношение на инвестициите за региона на Бургас заради липсата на заинтересованост на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране. Двете министерства не са в готовност за работа и се забелязва притеснителна тенденция за забавяне за 2014 г. Най-рано през втората половина на новата година могат да бъдат готови проектите по ОП.  Реално усвояването на средства по оперативните програми може да започне през 2015 г., което е абсолютно недопустимо. По този начин Бургаски регион ще бъде ощетен с десетки милиони левове в различните сектори. За нас като народни представители от Бургаски район е важно развитието му и интересите на неговите гражданите”. Това заяви днес по време на пресконференция в Бургас народният представител от ГЕРБ Иван Вълков.

Депутатът коментира, че липсват активни действия от страна на управляващите по отношение на пътната инфраструктура. „Истината е, че за пътния възел за Българово, Камено, Южната и Северната дъга на Бургас няма средства. Това са част от обектите, заложени като предизборни обещания от БСП, но в бюджета за 2014 г. липсват заложени средства. По оперативните програми също не са предвидени. Говори се в публичното пространство за рехабилитацията на пътя Мъдрино-Сунгурларе, но това е проект, който бе довършен и реално започнат по време на нашето управление. Нищо не се прави и за обхода на Малко Търново, където остават близо 400 метра, за да бъде завършен, но стои недостроен”, заяви народният представител. Той коментира и въпроса за продължаването на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг и обходите при Поморие и Ахелой. „Чуваме твърдения, че има пари за този проект, но никой не казва откъде ще бъдат взети те, къде са заложени за следващата година. В националния бюджет за 2014 липсват средства, по ОП „Регионално развитие” също няма как да бъдат получени. Имаше предвидени и оставени средства за отчуждителните процедури за Поморие и Ахелой, но в момента проектът е стопиран, нищо не е случва по него”.

Бургаският депутат сподели, че притеснителна е и ситуацията с Морската гара в Бургас и ограничения достъп до нея от гражданите. „Има одобрен ПУП за Зоната за обществен достъп, част от която е Морската гара. В момента обаче тя е недостъпна за хората, могат да я гледат само с хеликоптер или на картинка. Като причина се изтъква, че бургазлии няма да могат да влизат свободно година и половина, докато не бъде изградена трафик кулата. Ако това е проблемът, нека до пролетта да се извърши тежкото строителство на кулата, а за новия летен сезон да може да се влиза свободно до Морската гара”.

По отношение на морските плажове Иван Вълков коментира, че управляващите са обявили концесията им за един от основните им приоритети, но няма нито една стартирала процедура. За 70 неохраняеми плажа и 30 новообразувани не е била обявена

 

 

концесия, което означава липса на политика на държавата по този въпрос. „Забелязва се и занижен контрол. През 2012 г. санкциите към концесионерите са били в размер на 1,3 млн. лв., а за 2013 г. – 130 хил. лв.

По време на пресконференцията бяха обсъдени и въпросите за проекта за велоалея, свързваща Бургас с кв. „Сарафово”. „По отношение на велоалеята имаше 6 месеца забавяне между министерствата и едва след натиск от страна на народните представители от региона, след оповестяване на информацията в медиите, нещата се раздвижиха и ще има решение на проблема. Същата е ситуацията и с Дневния център за деца с увреждания в Бургас, който трябва да бъде изграден и ние сме категорични по този въпрос”, заяви Иван Вълков.

Той коментира и въпроса със спряното преместване на ИАРА. „Много е странно изказването на министър Греков, че оставането на Агенцията в София ще е от полза на гражданите. Кои точно са тези хора, след като на територията на област са регистрирани най-много рибари. Интересно е и на кого точно от управляващите в момента е тази позиция, след като и народните представители от БСП-Бургас заявиха, че ИАРА трябва да е в Бургас”.