Двама извършители на крупна кражба от частен дом в Бургас са задържани

Двама криминално проявени мъже / на 49 и 50 години, съответно от Перник и Несебър/ – извършители на крупна кражба от частен дом, разположен в бургаски комплекс, са задържани в резултат на полицейските действия на служители от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас.

Двамата извършители проникнали в жилището, разположено на първия етаж в бл. 196 в к-с «Изгрев» и обитавано от 31- годишна украинска гражданка с предоставена временна закрила, като откраднали сумата от 30 000 щатски долара и 10 000 украински гривни. Кражбата на паричната сума, съхранявана в скрин в спалнята на жилището, е осъществена за времето от 12.00 ч. до 14.10 ч. на 21.04.т.г. След извършването й двамата мъже се укрили в комплекс от затворен тип, разположен на територията на Несебър, но благодарение професионалните полицейски действия и работа по «горещи следи», самоличността им е установена и същите са задържани.

При извършените претърсвания на обитаваните от криминално проявените мъже жилища – в стените и в луфтове на касите на вратите са намерени и иззети множество златни накити, колекционерски монети, мобилни телефони, часовници, специализирана електронна техника, технически инструменти и заготовки за преодоляване на заключващите устройства на вратите, както и големи парични суми в щатски долари и украински гривни.

Констатирано е, че двамата криминално проявени мъже извършвали домови кражби от жилища, разположени, както в Бургас – град, така и в областта, обитавани предимно от украински граждани. Несебърлията набирал информация относно набелязаните жилища, извършвал наблюдение, като подробно проучвал района и навиците на обитателите. Впоследствие заедно с перничанина пристъпвали към извършване на кражбите, като основно търсели бързо конвертируеми вещи – златни ценности и парични суми. При извършване на кражбата ролите на двамата мъже били ясно определени – несебърлията наблюдавал района и играел ролята на «отцепка», а перничанинът извършвал проникването, чрез използване на специализирани технически инструменти, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас.

С прокурорско постановление срока на задържането на двамата криминално проявени мъже е удължен на 72 часа. Предстои внасяне на искания за налагане на постоянна мярка за неотклонение «задържане под стража».

Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на двамата криминално проявени мъже продължава.