Двама молдовски граждани са откраднали 197 000 лева от украински бежанци

Двама молдовски граждани са задържани за грабеж над украински бежанци.Откраднати са 65 000 евро, 10 000 лева, бижута от благороден метал със скъпоценни камъни на стойност около 30 000 щатски долара и мобилен телефон за близо 1 800 долара. Общата стойност на предметите на посегателството възлиза на около 197 000 лв.,  съобщи на брифинг в Бургас прокурор Георги Чинев.

На 27 април, към 11.00 часа е получен сигнал в РУ-Несебър за това, че е извършен грабеж на украинското семейство, което е било на свободен наем в хотел в Свети Влас, тъй като от съображения за сигурност не е кандидатствало за статут за временна закрила. Семейството се състои от 48-годишен мъж, жена на 32 години и 8-месечно бебе, заедно с възрастна жена, родственик на майката, разкри на брифинга директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Калоянов, като уточни че възрастната жена и бебето не са били в дома по време на престъплението.

Установено е, че престъпниците са действали изключително прецизно. Заподозрените са почукали на вратата на хотелската стая, говорейки на руски, и заявили че са от поддръжката на хотела. Когато потърпевшите отварят, заподозрените, с маски на лицата, влизат и превеждат в безпомощно състояние мъжа, след което извършват въоръжения грабеж в особено големи размери.

Благодарение на служителите на РУ-Несебър и Криминална полиция към ОДМВР-Бургас е установен маршрутът, по който са пристигнали и по който са се оттеглили от местопрестъплението.  Двамата извършители са молдовски граждани, единият е на 52 г., а другият на 43 г. Двамата са влезли в България през румънската граница на 2 април т.г. Установявали се на различни места. Единият задържан в района на област Велико Търново с автомобил рента кар, собственост на българска фирма. А вторият в хотел в Свети Константин и Елена.

При претърсване у тях са намерени голяма част от сумата и част от накитите и скъпоценните камъни.

Задържани са до 72 часа и вече имат повдигнати обвинения.

Към настоящия момент наблюдаващият прокурор ще внесе искане за мярка „задържане под стража” и за двамата.

Прокуратурата и МВР призоваха украинските бежанци да бъдат бдителни, особено в контекста на туристическия сезон.