Диана Йорданова (ГЕРБ): Против сме гражданите да плащат по-високи такси за смет

”Ще се въздържим от подкрепа на предложния законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси, защото предложените мерки са популистки, звучат добре, но не са съобразени с реалностите”, това заяви днес от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова.

„Като пожелателна може да се определи промяната забраната от 2015 г. общините да изчисляват такса смет на база данъчната оценка, балансовата стойност или пазарната цена на имотите. Изчисляването на този принцип води до баснословни сметки за такса смет при по-скъпи сгради независимо от количеството на произвеждания боклук. Промените в закона обаче в момента не казват нищо на каква база ще може да се смята данъкът от 2015 г. При всички случаи на обществото трябва да стане ясно, че таксата след 2015 г. за физическите лица (гражданите) ще скочи драстично за сметка на юридическите. Според нас въвеждането на подобна забрана не е достатъчна и в закона трябва да се запише задължение за съответните институции да разработят нови правила и методики. Или по-лесно е да се хвърли отговорността на общините и те сами да се оправят?”, обоснова се Йорданова и допълни: „По принцип ние не сме против предложените промени, касаещи освобождаването от данък сгради и такса смет на имотите на регистрираните вероизповедания. Но те пораждат редица въпроси: Защо само тази категория обекти се освобождава?  Защо не се освобождават училища, детски градини, библиотеки? Как това ще се отрази на приходите на общините? Как точно ще се приложи тази норма, при условие, че към момента в ЗУТ няма легална дефиниция на това що е то молитвен дом, например. Тук големият въпрос е по какъв начин ще бъдат компенсирани общините от централния бюджет?”.

Йорданова се противопостави и на данък „Москвич”, за който групата на народните представители от ГЕРБ-Бургас се обявиха против още в началото на тази седмица.