„Дон Кихот“ на 15 август в Летния театър в Бургас

Почитателите на изящното балетно изкуство ще имат възможност да се насладят отново на една от най-мащабните балетни постановки – „Дон Кихот“ по музика на Лудвиг Минкус – на 15-и август, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас. Спектакълът е поредният от календара на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022, реализирани от Държавна опера – Бургас, с партньорството на Община Бургас.

Премиерното представление на балета „Дон Кихот“, по музика на Лудвиг Минкус – на 7-и юни в Летен театър – Бургас, премина с очакван успех. Със спектакъла, в който гостува примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, в блестящо партньорство с премиер-балетиста на Софийската и Бургаската опера Емил Йорданов, официално бяха открити Бургаските музикални празници. Последва отново успешен спектакъл на пищната балетна постановка – със солистката на Софийската опера и балет Кристина Чочанова и Емил Йорданов в главните роли – на 28 юни, също на откритата сцена в Морската градина на Бургас.

В спектакъла на 15-и август в главните роли на очарователните Китри и Базил ще бъдат Анелия Димитрова, примабалерина на Държавна опера – Стара Загора, и премиер-балетистът на Бургаската опера – Даниел Тичков, Примата на Старозагорската опера гостува за  трети път през настоящия Сезон 2021/2022 на бургаска сцена. Тя бе великолепна темпераментна Пахита в едноименния балет от Лудвиг Минкус – през м. април, и затрогваща със силата на предаваните емоции и послания Никия – в „Баядерка“, също по музика от Минкус – през м. май, на сцената на Бургаската опера, както и при гостуването на бургаската трупа с „Баядерка“ в Драматичен театър „Стефан Киров“ – гр. Сливен.

Премиер-балетистът на Държавна опера – Бургас Даниел Тичков е добре познат на бургаската публика, очаква се сценичното му партньорство с примабалерината Анелия Димитрова да подари на публиката в Летния театър букет от вихрени съпреживявания, представени с майсторство, професионализъм и силен емоционален заряд.

Чудесната постановка на „Дон Кихот“ е на Галина Калчева – режисьор на внушителната мащабна балетна феерия по хореография на Мариус Петипа и Александър Горски. Великолепната сценография, пресъздаваща по самобитен начин испанския бит и колорит, е на Иван Токаджиев. Напълно съответстващите с идеята на декорите ярки и атрактивни костюми са дело на талантливата млада художничка Яна Дворецка, която е сътворила цели 82 оригинални сценични облекла за премиерата, ушити майсторски от гардеробиерките на Бургаската опера. Асистент-режисьор на внушителната постановка е Лина Пеева. Високо е и нивото на техническо обезпечаване на спектакъла – декорите и специалните ефекти са впечатляващи и съобразени със съвременните световни тенденции в сценичното изкуство.

Всеобщото мнение за новата постановка е, че е постигнато възхитително съчетание на ритми, обагрени от страст и вихър от емоции.  „Дон Кихот“ има цялостен облик, синхронизирал идея, музика, художествени послания и вдъхновено изпълнение – под знака на истинско майсторство. От всички изпълнители се излъчват флуиди, съчетaващи красота, динамика, южна страст.

Разноцветното пиршество за сетивата ще изградят десетките изпълнители във вторник вечерта на откритата сцена в Приморския парк. Цялостната многобагрена феерия на сцената на Летния театър на спектакъла на 15-и август ще бъде сътворена – чрез динамика на движенията и умело предаване на емоционалните послания. Освен атрактивните солисти – Анелия Димитрова и Даниел Тичков, в ролите в спектакъла на 15-и август публиката в Летния театър на Бургас ще има удоволствието да види блестящ каст от артисти. В характерните роли, изискващи актьорски умения, на емблематичната двойка от романа на Мигел де Сервантес – Дон Кихот и Санчо Панса, влизат: Петър Тихолов – в образа на Рицаря на печалния образ, в ролята на неговия верен сподвижник в рицарските дела – Санчо Панса, ще бъде Яни Ангелов. Бургаската публика ще види Теодор Цаков и Натали Иванова /дебют/ – като Еспада и Мерседес. Двамата атрактивни балетисти ще пресъздадат умело испанския темперамент – чрез разнообразните вихрени танци. Като Повелителката на дриадите –  въздействаща, стилна, убедителна, респектираща, ще бъде отново младата балерина, носителка на многобройни национални и международни отличия, която вече има няколко успешни роли в спектакли на Държавна опера – Бургас – Емона Георгиева. Тя танцува и на премиерния спектакъл, както и на представлението на 28-и юни. С нежно и феерично сценично присъствие и артистичност отново ще се отличи на сцената в Летния театър и Събина Косева – като Амур, също за трети път в ролята. Динамични и очарователни ще бъдат на сцената на Летния театър Даниела Туртуманова-Стоянова и Яна Бердута /дебют/ – като Приятелките на Китри. Истински южен полъх и темперамент обещават персонажите на Приятелите на Базил – Кирил Филипов и Антон Иванов. Като кълбо от чувственост и динамичност, в страстния Цигански танц пред публиката ще се представят Ива Овчарова и Кирил Филипов. Като бащата на Китри –  Лоренцо, на сцената колоритно присъствие ще има Светлан Николов, в ролята на Кръчмарката ще бъде атрактивната София Ловджиева. Интригуващ е и образът на Гамаш, именитият самонадеян благородник, който неуспешно се бори за сърцето на красавицата Китри – в изпълнение на Даниел Димитров

В красивата динамична постановка на „Дон Кихот“ традиционно високо изпълнителско ниво, отдаденост на сцената и забележителен синхрон постигат и артистите от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас

Билети за „Дон Кихот“ – на касата на Операта, каса „Часовника“, на касата на Летния театър – преди събитието, както и в мрежите на Grabo и Eventim.