Държавна опера – Бургас ще бъде домакин на Първия международен балетен конкурс

От 4 до 9 юли 2023 г. предстои едно значимо събитие в град Бургас, което ще бъде акцент в лятната културна програма на крайморския град – Първият международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“, който ще бъде осъществен от Международна балетна асоциация „Сара-Нора Прима”, съвместно с Държавна опера – Бургас и Община Бургас. Конкурсът ще бъде само за професионалисти – ученици от балетни училища и артисти от балетни трупи, и ще се състои на сцената на Бургаската опера.

Очаква се престижният форум да привлече много участници от различни държави, както и многобройна публика – не само поради факта, че ще бъде първи по рода си в Бургас, а и заради изключително високото ниво на идеен проект, мениджмънт, присъствие на световни имена в журито, както и на логистика и организация. Конкурсът ще се проведе със съдействието на Министерството на културата на Република България.

Конкурсът е на името на известната българска прима и дългогодишен директор на балета в Софийската опера Сара-Нора Кръстева. От 1 до 9 юли 2023 г., също в сградата на Държавна опера – Бургас, като съпътстваща програма, се проведе и Балетна академия SARA-NORA MASTER:. Която включва майсторски класове, репертоар, съвременни техники и характерни танци за всички желаещи без ограничение за образование и подготовка.  „Целта на конкурса е да подпомага професионалните балетни кадри и тяхното бъдещо развитие. За целта към събитието има и балетна академия с майсторски класове, водени от безспорни имена от световната балетна сцена – за всички желаещи без ограничения“, уточнява примата Сара-Нора Кръстева.

Международно жури ще оценява и награждава лауреатите. Наградите, освен парични, ще бъдат и под формата на гастроли в различни балетни театри, едногодишни договори, участия в други конкурси, специализации, както и обучение в световно признати институти.

Международният конкурс „Сара-Нора Прима“ ще бъде ежегоден, като за първото му издание асоциацията има подкрепата на Община Бургас. Патрон на Първия международен балетен конкурс ще бъде кметът на града – Димитър Николов.    

Авторитетното международно жури на балетния форум ще бъде в състав: Сара-Нора Кръстева, примабалерина и дългогодишен директор на балетния състав на Софийската опера и балет; Мария Володина, директор на Руското училище за изкуства „Гранд балет“, солист на Държавния академичен Болшой театър на Русия; Грегор Хатала – хореограф за Виенската народна опера, на фестивала Сполето, музикалния фестивал в Истанбул, както и „Концерт в лятната нощ 2011 & 2012“ на Виенския филхармоничен оркестър съответно с Валери Гергиев и Густаво Дудамел. Дълги години е гост-преподавател в различни трупи и балетни академии и член на журито в танцови конкурси по света; Фреди Франдзути,  италиански хореограф, сред най-известните и ценени в Италия и в чужбина, гост на различни компании с международен престиж; Константни Костюков, хореограф, премиер-балетист в театрите на Киев и Белград; Никола Хаджитанев – премиер-балетист на Софийската опера и балет; Кайе Кьоб – бивш директор на Естонския балет, ръководител на балета в Училището за музика и балет в Талин, активен балетен преподавател; проф. д-р Мария/ Маша Илиева – дългогодишна примабалерина, хореограф, балетен педагог в Балетна школа „Маша Илиева“; Марта Петкова – художествен ръководител на балета към Софийската опера и балет, примабалерина; Ана Павович, художествен директор на балета на Народния театър в Белград. Състезателните ще бъдат оценявани по 20-бална система.

В конкурса артист-балетистите ще се състезават в три възрастови категории: Група А/ 9-12 г./, Група В /13-16 г./, Група С /17-26 г./ Максималният брой кандидати, които ще бъдат допуснати за участие в конкурса, е общо 150 балерини и балетисти. След получаване на документите на 150-я кандидат, ще бъде преустановено приемането на документи, уточняват организаторите.

В Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ е предвиден богат награден фонд: в Група А – плакет, диплом и поощрителни награди за категорията; Група В – първа награда /жени и мъже/ – по 2000 лв., втора награда /жени и мъже/ – по 1500 лв., трета награда /жени и мъже/ – по 1000 лв.; Група C – първа награда /жени и мъже/ – по 3000 лв. и участие в цял спектакъл с балет и оркестър на Държавна оперa –Бургас на открита лятна сцена Бургас през 2024 г., както и в заключителен гала концерт на второто издание на конкурса „Сара-Нора Прима“; втора награда /жени и мъже/ – 2000 лв.; трета награда /жени и мъже/ – 1500 лв.

Предвидена е и награда за най-добре класирал се участник от гр. Бургас на стойност 1000 лв. Ще бъдат връчени и две награди на Държавна опера – Бургас за едногодишен договор в балетната трупа, както и две награди на Софийска опера и балет –  участие в спектакъл на балета или едногодишен договор.

Ще бъдат раздадени и следните престижни награди: два приза от Вalleto del Sud – едногодишен договор и договор за гастрол, грант за международния балетен конкурс във Виена, договор в Националния театър на Белград /Сърбия/, за участие в балетен спектакъл или годишен договор, едногодишен договор и гастрол в Сръбския народен театър в Нови Сад; награда за най-красив костюм на стойност 500 лв., награда на името на примабалерината Милена Симеонова – за най-артистичен участник на стойност 1000 лв.; стипендия за обучение в лицензирано професионално Руско училище по изкуства на „Мария Володина“ към Болшой театър – GRAND BALLET /само за групи А и В/; награди от Балкански алианс –  участие в Международен балетен конкурс на Илья Кузнецов, премиер на Мариински театър и др.

Важно за кандидатите в Първия международен балетен конкурс „Сара- Нора Прима“: подробна информация за записване в конкурсната програма и правилата на конкурса се съдържат в официалния сайт на „Сара-Нора Прима“: https://saranoraprima.org/bg/. Регистрацията е до 30 април т. год.

Със сигурност този престижен международен форум ще внесе незаменим колорит в богатата лятна програма на Бургас и ще добави важна стойност към авторитета на културния живот в крайморския ни град. Успех на всички участници!