Европейски шампион по киокушин даде пример като дари кръв

Европейският шампион по киокушин Тодор Крушков днес даде благороден пример, като дари кръв и се включи в предизвикателството, което УМБАЛ Бургас отправя към всички завършващи абитуриенти. В кампанията “Това не си го правил” днес се включи бургаската Професионална гимназия по механотехника и електроника. Състезателят на клуб “Сентоки”, който през 2021 г. стана европейски шампион, има титли и от световни и държавни първенства, бе част от тази група.

Младежите споделиха, че са провокирани да участват в кампанията от своите преподаватели. Личен пример днес даде инж. Анна Златанова, класна на 12ж клас и редовен кръводарител, която първа легна на кушетката. “Много пъти съм била кръводарител. Разказах на учениците, че за да не се притесняват от самия процес е хубаво да си мислят за човека, когото днес са спасили благодарение на своята кръв. За този човек нашата помощ е безценна”, каза тя. Отделението по кръводаряване отправя своята благодарност и към г-жа Надя Николова, класна на 12б, която днес също придружаваше учениците. Над 30 души се включиха в акцията, което е близо една трета от завършващите училището и най-голямата до момента група от всички гимназии, участвали в тазгодишното издание на “Това не си го правил”.

До баловете остава около месец. Все още има време абитуриентите да си осигурят незабравимо преживяване, като станат кръводарители за първи път. Заявки за участие се приемат в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и на тел. 056 894867 и 0879357774. Кръводарител може да бъде всеки здрав човек от 18 до 65-годишна възраст. Едно даряване може да спаси три човешки живота. Важно е да се знае, че обилната закуска и многото течности са задължителни преди акта на кръводаряване и помагат той да протече по-лесно.