Еделина Кънева и Орлин Горанов в „Приказка за двама“ на 14 юни в Летния театър – Бургас

На 14-ти юни от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас публиката ще съпреживее щастливи мигове на досег с изкуство от висока проба с концертния спектакъл „Приказка за двама“, който представя един от най‐обичаните български певци  – Орлин Горанов, във вълнуващ дует с великолепното сопрано Еделина Кънева. Концертният проект с една от най-романтичните музикални програми звучи под оркестровия съпровод на музикантите от Бургаската опера, а зад диригентския пулт е именитият маестро Деян Павлов.  Събитието е второто от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, които бяха официално открити с блестящата премиера на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус, постановка – Галина Калчева, на 7-и юни. Летният фестивал на името на празници се провеждат за петнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

На сцената на Летен театър – Бургас във вторник един от най‐успешните сценични тандеми – Орлин Горанов и Еделина Кънева, ще подари на публиката неувяхващите чувства и вечните послания на вълнуващи арии и дуети от мюзикълите „Котките“, „Фантомът на операта“, „Целуни ме, Кейт“, „Моята прекрасна лейди“, “Човекът от Ла Манча”, “Singing In The Rain”, както и превърналата се в емблема “Светът е за двама”. В чудесно селектираната програма звучат и известната “Con te partiro”, изпълнявана от Андреа Бочели, както и композицията, дала името на концерта – Приказка за двама” /музика и аранжимент – Митко Гидишки, текст – Матей Стоянов/.  Великолепните професионалисти Еделина Кънева и Орлин Горанов анонсират всяко от изпълненията – не само давайки информация за изпълняваните произведения, но и зареждайки с настроение и придавайки задушевна атмосфера на събитието. Подбраната селекция от световноизвестните мюзикъли и популярни песни е под отличния оркестров съпровод на музикантите от Държавна опера – Бургас.  Те изпълняват – с вкус, стил и чудесно цялостно звучене, и самостоятелни оркестрови композиции – Увертюра от мюзикъла “Моята прекрасна лейди”, известния “Валс No2” от Шостакович и др.

Комбинацията от всички компоненти на концерта – известни и обичани солисти, отличен оркестър и първокласен диригент, са гаранция за една вълшебно прекарана вечер в среща с вълнуващите послания на музиката на „Приказка за двама“ на 14-и юни. Концертната проява с приказно име е една необходима глътка романтика в сложната съвременна реалност.

Предстои и национално турне на успешния музикален проект – ден преди концерта на Летния театър в Бургас – на 13 юни – в гр. Сливен, следват концертни изяви в Благоевград, Пловдив, Карлово, Русе и Плевен.

Билети за „Приказка за двама“ – на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo и Eventim.

За диригента на „Приказа за двама“:

Деян Павлов:

Деян Павлов завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“  в София. След това Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класовете на проф. Георги Робев (хорово дирижиране), проф. Васил Казанджиев (оркестрово дирижиране), проф. Борис Хинчев и проф. Иван Вульпе (оперно дирижиране). Участва в майсторските курсове на проф. Карл Остерайхер (1986, 1988), проф. Хайнц Рьогнер (1989, 1990) и Иля Мусин (1991). Дирижира концерти и спектакли на Русенската филхармония и опера (1988-1991), ръководи Симфоничния оркестър в Пазарджик (1992-1998), диригент е в Пловдивската опера (1996-1998) и на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив (от 1998), музикален директор е на фестивала „Зимни музикални вечери“ в Пазарджик (1992-1999). От 2001 до 2012 е диригент на Младежката филхармония „София“ към НМУ „Любомир Пипков“. Между 2005 – 2009 води студентските оркестри на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а през 2013 започва да преподава  „Оперно пеене с диригент“ към Вокалния факултет на Музикалната академия, където понастоящем е доцент. Преподава и „Оперно – симфонично дирижиране“ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет. През 2014 г. защитава научната степен „доктор“. В паралел с преподавателската си дейност е Главен диригент на Плевенската филхармония (2014–2021). Гастролирал в Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Швейцария, Турция, Чехия,Канада, Румъния, Бахрейн. Регистрира записи за радио и телевизионни канали в България, Испания и Румъния. От 1995 година до сега дирижира с Bulgarian Symphony Orchestra-SIF 309 филмова и съвременна музика за международни продуцентски компании.  Записал е музика за над 500 филма, някои от тях отличени с награди „Сезар“ (2001, 2004), „Оскар“ (2009) и „Златна палма“ (2007). Води ежегодно майсторски класове по дирижиране. В репертоара си има произведения от всички стилове и жанрове. Деян Павлов е удостоен с грамота за „Върхови постижения в музикалната педагогика и  изкуство”  от НМУ „Любомир Пипков“ (2004), със  „Златно петолиние“ от Съюза на българските композитори за високи постижения в интерпретацията на творби от  български композитори и е  лауреат на „Златно перо“ за принос към българската култура от Класик ФМ радио (2005).

 За солистите:

Еделина Кънева, сопран:

Еделина Кънева е родена в София, и е възпитаник на ДМА “П. Владигеров” Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг. От 1996 година е премиер солистка в НМТ “Ст. Македонски”. Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите “Трубадур”, “Тоска”, “Сватбата на Фигаро”, “Дон Жуан”, оперетите “Прилепът”, “Цигански Барон”, “Графиня Марица”, “Страната на усмивките”, “Царицата на Чардаша”, “Великата неизвестна”, мюзикълите „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Националната Телевизия. Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ И БНТ 2, инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. Работила е в проекта на Френското Министерство на Културата „К и Пътят към замъка“- съвременна опера от Карол Бефа, по романа на Ф. Кафка. От 2012 е преподавател в НМУ „Л. Пипков“, специалност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио. Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и много др. От 2000 г. до 2010 г. е постоянен гост солист на Teatro Lirico D’ Europa  и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия. През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет, “ Мамма миа “ с режисьор акад. П. Карталов, в който  изпълнява главната роля на Дона Шеридан.

 

Орлин Горанов, тенор:

Орлин Горанов е  утвърдено име в българската популярна музика. Песни за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и много други известни композитори. Горанов  има и други  амплоа. Той е и оперен певец, и актьор. Артистът е възпитаник на хор „Бодра смяна“. Музикалната му дарба и неговите великолепни гласови данни са открити от Стефан Диомов по време на военната му служба в Ансамбъла на ГУСВ, чийто солист остава до 1985 г. Орлин Горанов завършва Музикалният факултет на Българската държавна консерватория през 1990 г. в класа на доц. Констанца Вачкова. От 1989 е солист на Пловдивската опера. Изпълнява теноровите партии в редица италиански опери: „Травиата“, „Трубадур“, „Аида“, „Риголето“ и „Отело“ от Джузепе Верди, „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини и др. Мечтата на Орлин Горанов е била да стане лекар. Съдбата обаче променя плановете му и го насочва към музиката. Прекрасният му глас радва всички, които са на негови представления и концерти