Една година майчинство за осиновено дете до 5-годишна възраст

Осиновителите на деца до 5-годишна възраст вече ще могат да ползват отпуск по майчинство от една година за адаптация на детето в семейството. Това приеха на първо четене депутатите, предаде Poligraff.net. Аргументът на вносителите – депутатите от левицата Захари Георгиев, Корнелия Нинова и Жара Пенева, е, че ще се стимулира осиновяването на по-големи деца, а за времето на отпуска детето ще се адаптира в семейната среда. Изчисленията сочат, че това би струвало годишно малко над 1 млн.лв. Сега действащото законодателство не предвижда ползването на майчинство за осиновено дете след 2-годишната му възраст.

След използване на отпуска и ако детето не е в забавачка, осиновителят ще може да излезе в допълнителен отпуск за още 365 дни, но пак най-късно до навършване на 5 години на детето. След шестия месец от деня на предаване на детето и до 5-годишната му възраст от отпуска може да се ползва бащата-осиновител. Горната граница е фиксирана на 5 години, защото след нея детето задължително трябва да бъде в предучилищна група.

По данни на Агенцията за социално подпомагане към момента в детските социални домове издръжката на едно дете за една година е в размер на 6 106 лева или около 500 лева месечно – за храна, облекло и други разходи. При сравнителен анализ с размера за майчинството е видимо, че предлаганите промени дори имат икономическа полза за държавата, но най-важното са децата и тяхната съдба, аргументират се депутатите.

Според ГЕРБ предложенията правата да важат само при пълно осиновяване и за деца до 5 години са дискриминационни. От партията подкрепят регламентиране на отпуск за адаптация, но според тях е нужен нов законопроект, който да визира правото на този вид отпуск и при т.нар. непълни осиновявания, както и да отпадне изискването до навършване на 5 години на детето.