Експерт от Министерството на туризма: Само 15% от парите за бежанците не са изплатени на хотелиерите

“Няма толкова голямо забавяне на парите, които хотелиерите се оплакват, че не са получавали за украинските бежанци. Платили сме 187 млн. лв. От тях имаме да плащаме около 15%, свързани с всякакви видове жалби от хотелиери през тези периоди. Това са около 30 млн. лева”,  обясни в ефира на „Здравей, България” Константин Ботев, държавен експерт дирекция „Туристическа политика” към Министерството на туризма. Той поясни, че за преместването на украинците в държавни бази ще има специален подход и не може конкретно да поясни за тези в Кранево.

Променя се програмата и държавата си влиза във функцията да ги настанява в бази. До момента настаняването по хотели бе неустойчив подход. Малко държави правят подобно нещо. 15-те лева, които се дават на хотелиера за един бежанец, към момента стигат за изхранване, допълни Ботев, цитира Кросс.

Преди два дни стана ясно, че украинците ще трябва да бъдат преместени от хотели в държавни бази. Срокът за това е 15 дни. В същото време – хотелиери по Черноморието, които вече с месеци са настанили бежанците, имат много неизяснени въпроси.