ЕК одобрява българска схема в размер на 8,4 милиона евро в подкрепа на туроператорите

ekЕвропейската комисия одобри българска схема в размер на приблизително 8,4 милиона евро (16,5 милиона лева) в подкрепа на туроператорите, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Подкрепата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства и ще бъде използвана от бенефициерите за възстановяване на разходите на техните клиенти за пътувания, които са били отменени между 1 март 2020 г. и 31 декември 2020 г. поради пандемията от коронавирус и свързаните с нея мерки за ограничаване на пътуванията, необходими за ограничаване на разпространението на вируса. Целта на мярката е да се помогне на бенефициерите да се справят с недостига на ликвидност, пред който са изправени поради пандемията от коронавирус.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта i) няма да надвишава 1,8 млн. евро на бенефициер; и ii) ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г. Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията на Временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Повече информация за Временната рамка и други действия, предприети от Комисията за справяне с икономическото въздействие на пандемията от коронавирус, можете да намерите тук.

Неповерителната версия на решението ще бъде публикувана под № SA. 62887 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността на данните, бъдат решени.