Задържани под стража двама обвиняеми за държане на наркотици с цел разпространение и опит за контрабанда

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Христо Б. и Георги И.

Христо Б. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 242, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 от НК, осъществено от него в качеството на подбудител, в съучастие с Георги И. – извършител, на 26.03.2022 г., в гр. Бургас и изразяващо се в умишленото склоняване на Георги И. да направи опит да транспортира и пренесе през ГКПП „Лесово“ от Република България за Република Турция високорискови наркотични вещества – марихуана, без надлежно разрешително. Христо Б. е обвиняем и за престъпление по чл. 356а, вр. 354а, ал. 2, изр. 1, вр. ал. 1 от НК, вр. чл. 17, ал. 1 от НК, вр. чл. 23 от НК, осъществено за времето от 25.03.2022 г. до 26.03.2022  г., в гр. Бургас и изразяващо се в действия, представляващи приготовление за извършване на престъпление по чл. 354а, ал. 2 от НК, а именно държане и последващо разпространение, без надлежно разрешително на високорисково наркотично вещество – коноп в големи размери.

Георги И. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 242, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, осъществено като извършител в съучастие с обвиняемия Христо Б., като подбудител, на 26.03.2022 г. и състоящо се в опит да пренесе през границата на страната от Република България за Република Турция високорисково наркотично вещество – марихуана, както и за престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 1, предл. 1, вр. ал. 1 от НК, осъществено на 26.03.2022 г. и изразяващо се в държане на високорисково наркотично вещество – марихуана в големи размери с цел разпространение.

Според Окръжен съд – Бургас от събраните доказателства до момента може да се направи обосновано подозрение, че всеки от двамата обвиняеми е възможно да е извършил престъпленията, за които е обвинен. Факт е, че всички предявени на обвиняемите обвинения са за престъпления, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ – за престъплението по чл. 242, ал. 2 се предвижда „Лишаване от свобода“ от 10 до 15 години, за престъплението по чл. 354а, ал. 2, изр. 1 се предвижда наказание от 3 до 12 години „Лишаване от свобода“, а за това по чл. 256а, вр. чл. 354а, ал. 2 от НК – наказание „Лишаване от свобода“ от 3 до 8. Следователно, изпълнено е първото изискване на закона, а именно, че по делото е налице доказателствено обосновано предположение, че обвиняемите Христо Б. и Георги И. е вероятно да са осъществили тежки умишлени престъпления от общ характер, за които законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“. Тук следва да се добави и обстоятелството, че с оглед твърде ранния етап на разследването по делото несъмнено предстои извършването на многобройни последващи процесуални и следствени действия, насочени към изясняване на обстоятелствата по повдигнатите обвинения. По мнението на Бургаския окръжен съд в случая е налице и втората предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение – наличието на реална опасност всеки от обвиняемите да се укрие или извърши друго престъпление в случай на по-лека мярка за неотклонение. Независимо, че Христо Б. и Георги И. към момента са неосъждани и имат известни постоянни адреси, съдът счете, че „осъществената от тях в съучастие престъпна дейност разкрива много висока степен на обществена опасност не само поради значителното количество и високата стойност на наркотичното вещество, предмет на обвиненията, но и заради представата за широкомащабна добре координирана и конспиративно обезпечена престъпна активност“. Предвид тази характеристика на деянията, Окръжен съд – Бургас счете, че и личната обществена опасност на обвиняемите също е завишена, поради участието им в тази деятелност. Съдът обърна внимание и на събраните данни за многобройните пътувания на обвиняемия Георги И. до Република Турция, с различни автомобили, в кратък интервал от време, както и мобилността на обвиняемия Христо Б. при движението му от гр. Бургас до гр. София и гр. Варна. При изложените съображения, съдът прие, че по отношение и на двамата обвиняеми съществува реална, непосредствена и съвсем конкретна опасност да се укрият /с оглед установените тежки наказания за престъпленията, в които са обвинени/, или да извършат други престъпления.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протест в тридневен срок.