Задържани под стража са двама обвиняеми за отвличане, принуда и изнудване

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Иван Н. и Георги Ж.

С Постановление от 14.06.2022г. в качеството на обвиняем е привлечен Иван Н. за извършени престъпления по чл. 142, ал. 2, т. 2, вр. ал. 1 от НК, по чл. 213а, ал. 2, т. 1, т. 2 и т. 4, вр. ал. 1 от НК, по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК, по чл. 142, ал. 2, т. 2, вр. ал. 1 от НК и по чл.213а, ал.2, т.1, т. 2 и т. 4, вр. ал. 1 от НК. В качеството на обвиняем е привлечен Георги Ж. за извършени престъпления по чл. 213а, ал. 2, т. 1, т. 2 и т. 4, вр. ал. 1 от НК, по чл. 142, ал. 2, т. 2, вр. ал. 1 от НК и по чл.213а, ал.2, т.1 , т.2 и т.4, вр. ал.1 от НК.

След като се запозна със събраните до настоящия момент гласни и писмени доказателства по делото, съдът намери, че Иван Н. и Георги Ж. може да са съпричастни към извършването на някои от престъпленията, за които са обвинени и които се характеризират с физическо насилие, посегателство над свободата и закана с убийство.

Съдът счете, че по отношение на обвиняемите са едновременно налице и другите две предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно за двамата съществува реална опасност да се укрият, както и да извършат престъпление.

На първо място, Иван Н. и Георги Ж. са обвинени в тежки умишлени престъпления, за които се предвиждат много сериозни наказания „Лишаване от свобода“. Двамата са вече осъждани, което може в тази ранна фаза на наказателното производство да ги подтикне да се укрият за да избегнат наказателното преследване. Фактът, че двамата обвиняеми вече са бил осъждани на „Лишаване от свобода“, и след това отново са обвинени за извършване на няколко тежки умишлени престъпления, свързани с физическо насилие, посегателство над свободата и закана с убийство, характеризират личностите им с повишена степен на обществена опасност и обосновават наличие на реална опасност от извършване и на друго престъпление.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок.