Започва “Евровизия” 2022

Днес започва 66-тият песенен конкурс “Евровизия” в Торино, който ще приключи в събота – 14-ти май. Официално неговото начало даде церемонията в дворецът “Венариа Реале”. На първия полуфинал днес България ще бъде представена от групата Intelligent Music Project (Интелиджънт Мюзик Проджект), съобщава БНР. “Евровизия” ще приключи в събота, 14 май.

Официалното начало даде церемонията в дворецът „Венариа Реале“, където участниците бяха представени и преминаха по тюркоазен килим. Днес е първият полуфинал, в който участва България с рок групата Intelligent Music Project с песента “Intention” (Намерение). Конкурсът  се излъчва пряко от обществената медия RAI. Конкурсът “Евровизия” ще се проведе в олимпийската зала по хокей на лед от игрите в Торино през 2006 г. „Пала Олимпико“.

Водещи са певицата Лаура Паузини, колегата ? Мика и телевизионният шоумен Алесандро Кателан. Участват 40 държави. Първият полуфинал с 17 изпълнители за определяне на 10 от тях за финала в събота започва в 17,30 часа. Под номер 7 ще пее нашата Intelligent Music Project .

На днешния полуфинал от Италия се гласува и българската група ще може да разчита на сънародниците ни, пребиваващи в страната – към 60 000 души, както и на италианските им приятели.  Другият полуфинал е в четвъртък. На финала направо участват Италия с победителите от “Санремо” – дуетът Махмуд-Бланко, Германия, Великобритания, Испания и Франция.

Специални гости на полуфинала днес са Диодато, пианистът Дардуст  и диджеят Бени Бенаси. Очакванията са за голямо шоу и заради играта FantaEurovision, която на “Санремо” като FantaSanremo увлече зрители и участници, увеличи интереса и забавлението на конкурсната сцена.