Здравните власти събират информация за проби на неуточнени хепатит при децата

Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести като се очаква да се потвърди наличието на вируса. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Единият от случаите е от софийско, а другият от Пловдив. „Имаше четири проби, много близки до дефиницията на вируса. Две отпаднаха. Останаха две, които вероятно ще потвърдим, ако всичко върви в тази посока”, поясни Кунчев.

В момента здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Националната референтна лаборатория. Ангел Кунчев заяви, че ще се проверяват и съмнителни случаи назад във времето, в опит да се открие причинителят на неуточнения хепатит.

„Това си е един хепатит, който не знаем от какво е предизвикан. Ние със сигурност не можем да кажем нито как се предава, нито кой го предизвиква”, заяви Кунчев.

Относно пандемията от КОВИД-19 Ангел Кунчев заяви, че все още не е настъпил моментът, в който да може тя да бъде приравнена към грипната епидемия. Според главния държавен здравен инспектор българите не трябва да разчитат на развитието на колективен имунитет, защото у нас все още има много хора, които не са се сблъскали с болестта, нито са ваксинирани.

По думите на Кунчев никой не може да прогнозира как и дали ще се развие пандемията наесен. Най-лошият вариант по думите му е появата на щам, при който имунитетът ни от преболедуване или имунизация няма да имат значение. Ако говорим за варианти, там ще действат ваксините, които и сега действат. „Мрачният сценарий е малко вероятен. Да се срещнем след две години с нов щам и всичко ще започне от нулата, на мен лично не ми се вярва много. Но да има нови варианти, които ще продължат да засягат много хора, но не толкова тежко – това може да очакваме”, заяви доц. Кунчев.

Според него общопрактикуващите лекари трябва да имат възможност за изследване на КОВИД с антигенни тестове. Броят на тестовете, които в момента се правят, са много малко, смята Кунчев, цитиран от Кросс.

Прилагането на четвърта доза според него не е ефективно. Броят на имунизираните остава много нисък, допълни експертът. „Когато е отминал проблемът, трудно можеше да мотивираш хората да вземат мерки. Мисленето ни е насочено по-скоро към есенния сезон”, заяви доц. Кунчев. Според квотите от договора с ЕС за доставка на ваксини страната ни трябва да получи още 4 милиона дози, което според Ангел Кунчев е прекалено голямо количество, предвид интереса към ваксинация. Създаването на комбинирана ваксина за грип и КОВИД според него е невъзможно към момента заради мутациите и на двата вируса.