Изложба “Портрет” в БХГ “Петко Задгорски” с творби от фонда

Вернисаж от 17.00 ч. до 19.00 ч. на 2 юни /петък/ 2023г.

Бургаска Художествена Галерия “Петко Задгорски” открива изложба “ПОРТРЕТ” на I и II етаж с творби от фонда на галерията: живопис, графика и скулптура. Изложбата може да бъде посетена до 21.07.2023г.

“На добър портрет, нарисуван от талантлив художник, можете да видите лицето на епохата.”

Показаните произведения в изложба „Портрет“ са малка част от притежаваните творби в Бургаската художествена галерия. Представени и подбрани са автори от различни поколения, работещи с различни маниери и похвати, с индивидуален почерк останал в историята на българското изобразително изкуство. Изложбата преминава от класическия към декоративния, от интимния към социалния, от индивидуалния към семейния портрет.

Едно от най-важните качества на портрета е подобието на изображението с модела. Това подобие зависи от индивидуалния почерк на художника, неговите умения и стил, в който работи. Изложените творби предават не само външния вид на изобразявания човек, но и неговата индивидуалност, както и типични черти, отразяващи определена социална среда и епоха. Портретистът прониква в душата на човек, съчетавайки своето лично отношение  към модела разкрива характер, чувства и възгледи за света.