Изплащането на пенсиите и добавките започва от 7 януари

Изплащането на пенсиите и добавките за  януари 2022 г. ще се извърши в периода между 7 и 20 януари. Пенсиите ще се изплащат с преизчислен размер в съответствие с влезлите в сила на 25 декември 2021 г. промени в пенсионното законодателство. Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж от 1,2 на сто е променена на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане. Годините стаж с превръщане, надхвърлящи календарната продължителност на зачетения осигурителния стаж, продължават да участват при определяне размера на пенсията с коефициент 1,2.

Минималният размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст е увеличен от 300 лв. на 370 лв., като в съответствие с него са определени и нови минимални размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност. Нараства и максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях – от 1440 лв. на 1500 лв., а размерът на социалната пенсия за старост вече е 170 лв.

От началото на годината за лицата, разполагащи с Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт (НОИ), е достъпна справка на интернет страницата на института за разпорежданията, постановени за преизчисляването на техните пенсии. (Разяснения относно съдържанието на пенсионните разпореждания по повод на промените от 25 декември м.г. са публикувани в рубриката За клиента/Полезна информация, както и в менюто Често задавани въпроси на началната страница на сайта на института.)С пенсиите за януари 2022 г. на пенсионерите ще бъде изплатена разликата между старите и новите размери на пенсиите си за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г. Съгласно постановление на Министерския съвет, с пенсиите за януари всички пенсионери ще получат и еднократна допълнителна сума от 60 лв. към пенсиите си.

Правителството отпусна 100 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19. Със средствата НОИ ще изплаща еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на всички пенсионери със започнал, завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза. Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари т.г. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща доза ваксина.Същия финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1 януари до 30 юни 2022 г. Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването.

Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 януари 2022 г.