Интелектуалци на протест срещу Слави Бинев

Интелектуалци излизат на протест срещу избора на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии. В понеделник те дадоха ултиматум на депутата до днес да се откаже от позицията. А вчера на пресконференция Бинев заяви, че няма да го направи. И нарече недоволните срещу себе си платени.

Хора на изкуството се организират и във фейсбук за протест срещу назначаването на Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. Там се разпространява и декларация, подписана от повече от 70 представители на киногилдията. В текста, пише, че ако изборът на Слави Бинев не бъде преразгледан, несъгласието може да прерасне в шумен протест, съобщи БНР.

Театрали, кинаджии, музиканти, писатели и прочие интелектуалци са готови да протестират срещу архонта от Патриотичния фронт и бивш съдържател на попфолк клуб БИАД, ако той не подаде оставка до днес. Творците считат избора на Бинев за подигравка с тях и израз на изначално неразбиране на ролята на културата в България. Ако Бинев не се оттегли, те се събират в 14.30 ч. днес в градинката пред “Кристал”.

Недоволството срещу Слави Бинев се зароди още в края на миналата седмица, когато с декларации излязоха националните БНТ и БНР. Остра реакция имаше от няколко столични театъра, от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, както и от режисьорите Александър Морфов, Виктор Чучков, Иван Добчев, Виктор Божинов, Явор Гърдев, пише в. Преса.

Режисьорът Александър Морфов обяви вчера, че напуска Народния театър “Иван Вазов” в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от последните дни. “Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие”, заяви Морфов.

В сутрешния блок на Нова телевизия Бинев даде да се разбере, че няма намерение сам да подава оставка от поста, защото намира, че е подходящ за председател; на тази парламентарна комисия.