Какво е бъдещето на туризма

Експерти от туристическия бранш, научните среди, дипломати, държавата и политическите партии ще седнат на една маса днес, за да намерят заедно най-добрия път за развитие на сектора. Бъдещето на туризма у нас е темата на третия SOS дебат “Дневния ред на България”, организиран от в. “Стандарт” и БАН.

Бизнесът и властите отдавна говорят на различни езици. Според държавата индустрията е 100% частна и трябва сама да решава проблемите си. Бизнесът пък иска управление от общините и държавата на атракциите, по-добра инфраструктура, по-малко бюрокрация, повече пари за национална реклама и среда, в която инвестициите да работят за превръщането на страната в 4-сезонна туристическа дестинация.

Какви са проблемите и кой е най-лесният път за решаването им, ще има ли министерство на туризма, как от парите за реклама да има най-голям ефект и коя е точната сума, която да гарантира пълни курорти? Кои продукти ще ни превърнат в световен туристически хит, как държавата и браншът успешно да си партнират и кои са най-необходимите законови промени са само част от въпросите, чиито отговори ще търсим днес. Дискусията ще се предава пряко по Канал 3 от 11 часа, информира Кросс.

Туристическият бранш е категоричен, че въпреки официалната статистика спадът през летния сезон е един от тревожните симптоми за бъдещето на сектора. Задължително е браншът да има свое министерство, да се отделят повече средства за рекламата на страната ни, инфраструктура и достъпност до уникалните ни културни и природни забележителности, категорични са представителите на бизнеса. Според партиите, може да се мисли за министерство на туризма, но по-важно е държавата и бизнесът да си партнират при търсенето на ефект от вложените в рекламата средства и обучението на кадрите.

 

 

 

2 Отзиви

  1. Petyo Maslinkov

    "да се отделят повече средства за рекламата на страната ни …" ??? Как се става хотелиер по честен начин? че не мога да се сетя … от спестявания от закуските пробвах … 🙂 И сега вместо да отделим "средства" за да излекуваме някое тежко болно дете в чужбина трябва да "подпомагаме" туризма ???
    Жив да не бях …!

  2. заинтересован

    Аз пътувам често и представям града си (по-добре от изложение). Веднъж отидох в туристическия информационен център, за да взема материали на Поморие и се ужасих-някакви мижави брошурки се раздават безплатно, а книжките са платени. И това е само. Материалите даже не са и на английски език масово!
    А в Турция даже и дискове дават безплатно! За какви туристи и за привличането им говорим?