Какво предстои на утрешното заседание на Министерски съвет

Министърът на правосъдието внася за разглеждане на утрешното правителствено заседание проекта на Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Документът, по който се работи вече две години, беше подложен на широко обществено обсъждане. Неговата цел е да надгради досегашните усилия за модернизация на съдебната власт и да завърши реформата й, като по този начин се постигне европейски стандарт на правосъдие и се осигурят ефективни гаранции за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни.

Основна отправна точка на Стратегията е гарантирането на независимостта на съда и на другите органи на съдебната власт чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономически натиск.

Кабинетът ще разгледа и проект на закон за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър, с които в българското законодателството се транспонират изискванията на европейска директива за взаимното свързване на централните, търговските и дружествените регистри. Съгласно директивата това става чрез създаването на европейска централна платформа, която ще позволи предаването на информация от всеки един от регистрите на държава-членка до компетентните регистри на друга държава-членка в стандартен формат за съобщения и съответната езикова версия.

Взаимното свързване на търговските регистри ще улесни сътрудничеството между търговците, ще намали бариерите пред трансграничната стопанска дейност и ще редуцира административната тежест, особено за малките и средните предприятия. Чрез улеснения достъп до информация относно дружествата, съдържаща се в мрежата на търговските регистри, се повишава прозрачността на единния пазар, засилва се защитата на притежателите на акции и дялове и се подпомага възстановяването на доверието в пазарите.

Още един законопроект ще обсъжда правителството – този за гарантиране на влоговете в банките. Целта му е да се въведат правила за по-добра защита на вложителите чрез въвеждане на унифицираните правила за гарантиране на влоговете в Общността, ясен обхват на гаранцията, по-кратки срокове за изплащане, подобрена обмяна на информация и строги изисквания за финансиране.

Очаква се на утрешното заседание да бъде прието и постановлението за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната през 2015 г. Предвидено е от 1 януари тя да стане 360 лв., а от средата на годината да се повиши на 380 лв. като мярка за намаляване броя на „работещите бедни” и повишаване стандартите на потребление на вискодоходните работници.