Коледно настроение с празничния концерт на Бургаската опера

В навечерието на светлия празник – Коледа, който обединява човешките стремежи към един по-добър и по-хармоничен свят, в който съществува споделеност между хората, повече доверие, топлота и разбирателство, Държавна опера – Бургас е подготвила прекрасна музикално-естетично-визуална изненада  – мащабен Коледен концерт с участието на солисти, оркестър и хор – на 22-ри декември, сряда, от 19 часа в залата на Бургаската опера. В богатата програма са предвидени разнообразни акценти, обединени в общия замисъл, подчинен на всеобщото настроение, породено от светостта на предстоящия празник, въпреки предизвикателствата на настоещето. Под съпровода на оркестъра на Бургаската опера, с диригент Цанислав Петков и концертмайстор Ваня Златева, на празничната сцена ще излязат солистите: сопраните Мария Цветкова-Маджарова, тенорът Яни Николов и баритонът Бранимир Недков. Специално участие ще вземат и възпитаниците на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – цигуларката Олга Дойкова и виолончелистът Тодор Иванов. И двамата са носители на престижни национални и международни награди. Младата цигуларка вече два пъти е била солист на оркестъра на Бургаската опера в концертни програми, а Тодор Иванов взе участие в заключителния концерт на преподаватели и техните ученици – на 11 август на сцената на Летен театър – Бургас под палката на маестро Александър Земцов. Концертът бе в програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ и Лятната академия на изкуствата. В програмата ще вземат участие  сопраното Илина Господинова, артистите от хоровия състав на Държавна опера – Бургас с диригент Невена Михайлова, както и младите таланти от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева.  Хор „Милка Стоева“ е носител на традициите на дългогодишна хорова школа, с великолепни национални и международни изяви и престижни награди през годините. В музикално-сценичната феерия на 22-ри декември солистите и хоровите формации ще създадат празничните акорди на Коледния концерт и ще предадат на публиката заряда, породил се от съприкосновението с изкуството, което е неоценим коледен дар. В програмата ще прозвучат емблематични коледни заглавия: „Тиха   нощ, свята нощ – музика – Франц Грубер, аранжимент – проф. Александър  Текелиев, „Алилуя“ от Георг Фридрих Хендел, „Панис Ангеликус“ от Цезар Франк, „Шейничка“ от Лерой Андерсън, „Аве Мария“ от Джулио Качини, „Ангели вестоносци пеят“ от Феликс Менделсон Бартолди, „Аве Мария“ от Пиетро Маскани, „Бенедиктус“ от Карл Дженкинс /солира Тодор Иванов, виолончело/, „Цигански напеви“ от Пабло Сарасате /в изпълнение на Олга Дойкова, цигулка/, „Бъдни вечер“ – от Хайгашот Агасян, „Пак е Коледа“ , „Санта Клаус“, „Silver Bells, “War Is Over” и „Детска сюита“.

 

Билети за Коледния концерт могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

 

Важно:

Според изискванията на ЗАПОВЕД РД-01-856/ 19.10.2021 г. на Министерството на здравеопазването на Р България, концертът ще се състои при посочените в Заповедта условия – изисква се „зелен сертификат“ за пълнолетните лица.