Любомир Денев-син зад диригентския пулт на симфоничния концерт на 17.11.

Успешният сезон 2022/ 2023 г. за Държавна опера – Бургас продължава с поредното събитие, което заслужава вниманието на почитателите на симфоничната музика. Под диригентската палка на младия български диригент и композитор Любомир Денев–син, който е основател на звукозаписната компания Four For Music, автор е на филмова музика, дирижира с успех по родни и световни сцени, оркестърът на Държавна опера – Бургас ще представи разнообразна концертна програма, подбрана с усет и вкус на Симфоничния концерт на 17 ноември, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера. Концертмайстор на оркестровия състав на Бургаската опера на концерта в четвъртък е Христо Белчев.

В програмата са включени “Нюанси” и „Happy Birthday” от проф. Александър Текелиев, на когото през м. октомври на сцената на Бургаската опера бе отбелязана тържествено неговата 80-годишнина с мащабен концерт под палката на маестро Славил Димитров, Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева и солист – Борислав Йоцов, кларинет. В четвъртък в залата на Операта ще прозвучат още:  „Медитация“ за цигулка и оркестър из операта „Таис“ от френския композитор Жул Масне – едно от най-нежните произведения в цигулковия репертоар, наситено с носталгична пасторална красота; „Циганка“ от Морис Равел, също френски композитор, представител на импресионистичния период в музиката – произведението е подвластно на характерните за южния темперамент ритмика, звучност и емоционална проницателност; емблематичното „Интродукция и Рондо капричиозо“ от Камий Сен-Санс, в което се отразява целият спектър на човешките преживявания – от стаени чувства, до техния бурен изблик. В програмата на Симфоничния концерт на 17 ноември ще прозвучи и „Кармен“ – Сюита №1 от френския композитор Жорж Бизе,  произведението е със знакова популярност и не се нуждае от представяне.

Солист на оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъде младият цигулар със забележителна творческа кариера – Стоимен Пеев, който от 2011 г. е концертмайстор в камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Успешният цигулар е солист на редица оркестри в страната и чужбина. Има множество записи в БНР и многократни излъчвания по БНТ. От 2014 г. е и първи цигулар на квартет „София“ при Софийската филхармония.

Билети за Симфоничния концерт на 17 ноември – на касата на Операта, каса “Часовника”, в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/simfonichen-kontzert-0nbd7 и Eventim https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1314069/performance.html.