Мария Габриел: Ще изпълня мандата

“Ще изпълня мандата и ще се върна при президента на Република България. Сега е моментът България да има правителство”, каза в кулоарите Мария Габриел.

„Оставам отворена за разговори с всички. За мен сега е дошло време да преминем към следващ етап – подкрепа на правителство с първия мандат, експертно правителство за 1 г. с конкретни имена”, добави още Габриел, цитира Кросс.

„Още от самото начало ще останем много последователни. Не съм позволила до този момент да се говори за имена. Да, говорихме за правителство. Да, то ще бъде експертно. Приоритетите пред България са ясни – имаме нужда от бюджет, да наваксаме двугодишно закъснение по Плана за възстановяване. И затова преминаваме към следващия етап – да говорим за имена. Отново искам да уточня – евентуално правителство с министър-председател Мария Габриел ще извърви цялостния път към съдебната реформа”, заяви Габриел.

ПП-ДБ, БСП и „Възраждане” вече обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ и премиер Габриел.

От ГЕРБ очакват диалогът с ПП-ДБ да продължи.

„Гласувахме председател на Правната комисия, така че нямат мотив да казват, че има криза в доверието. Без нас, без ДПС, без „Възраждане” и ИТН стават 152 „против” и те са в огледална позиция. Ако не стане в първия, няма да стане и във втория”, заяви Борисов.

Подобна позиция изрази по-рано и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който подчерта, че шансовете на първия мандат на са изчерпани.

„Чисто аритметически – народните представители на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” са над 140″, каза Карадайъ. И допълни, че „не разбира логиката на ПП-ДБ да не подкрепят първия мандат, но да търсят подкрепа за втория.

От ПП-ДБ обаче и днес заявиха категорично- единственият вариант е втория мандат. И ще разговарят с всички.

„Не е въпрос на „нати куклите дай ми парцалките”. Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши големите проблеми на България. Въпросът е кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения. Ще се опитаме това да направим във втория мандат”, каза Христо Иванов.

БСП вече завиха, че няма да подкрепят първия мандат. А според „Възраждане” най-добрият вариант са нови избори