Менда Стоянова: 400 лв. минимална заплата е много рязък скок

ГЕРБ ще предложи данъчни облекчения за родителите за сметка на минималния необлагаем праг, който да отпадне от 2015 г., съобщи в интервю за Дарик радио председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова. Работният вариант на идеята е облагаемият доход да бъде намаляван с по 200 лв. на дете годишно.

Според Стоянова въведеното от кабинета „Орешарски” възстановяване на данъка на хората с минимални заплати е несправедливо и трудно за администриране и трябва да бъде отменено. Стоянова направи уговорката, че тези идеи се нуждаят от подкрепата на партньорите в Народното събрание.

Стоянова очаква, че проектът на бюджета за 2015 г. ще бъде внесен в парламента през следващата седмица: „Предлагаме замяната на този праг с преференции за деца. Казвам „замяна”, защото бюджетът все пак не може да губи много приходи, така че разглеждаме тези две неща в пакет. Защото има смисъл да се дават облекчения за деца, като едно направление на демографската политика. Ще стимулираме отговорното родителство и демографската политика трябва да намира своето отражение във всяка политика, в случая – данъчната. Идеята е да има сума за едно, две или три деца, с която да бъде намаляван облагаемият доход на неговия родител и оттам – да получи по-малко данък за внасяне, т.е. една икономия от данък. Работен вариант – 200 лв. на дете”.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия коментира, че тепърва ще се водят разговори за доходите през следващата година, но определи като „много висок и рязък скок” искането на КНСБ за минимална заплата от 400 лв.: „В хода на преговорите на ГЕРБ с АБВ и останалите партньори се договорихме да имаме цялостна политика, която касае всички части, а не на парче. Минималната работна заплата е част от тази политика по доходите. Тя не е кой знае какъв бюджетен проблем, на практика минималната работна заплата касае главно частния сектор, в държавната администрация почти няма такава. Както и някои социални плащания, които са обвързани по един или друг начин с размера на минималната работна заплата. Това е много висок и рязък скок. И тук не говорим за хората, които от 340 ще вземат 400 лева. Говорим за съотношението на останалите заплати спрямо минималната. За да се запазят тези съотношения – хората с минимална работна заплата са обикновено без кой знае какво образование и квалификация, както и хора в браншове с ниска производителност и оттам няма и средства за тези работни заплати. За да се запази съотношението между тях и останалия персонал, подобен скок трябва да има и при другите работни заплати, което е въпрос на възможности”, цитира Кросс.