Над 30 екипа работят по възстановяване на електрозахранването на засегнатите от бурята райони

Над 30 екипа на Електроразпределение Юг продължават работа за справяне с последствията от влошената метеорологичната обстановка в някои райони на Югоизточна България през изминалото денонощие.

В област Бургас екипите на дружеството успяха през нощта да подадат електрозахранване за най-тежко засегнатите от вчерашната буря населени места – Поморие и кв. Сарафово (Бургас). Причината за изключване на електрозахранването за тях е отпадане на подстанция „Хоризонт“ на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), от която се захранват Поморие  и кв. Сарафово. Това наложи диспечерите в Електроразпределение Юг да извършват превключвания и да подадат захранване към клиентите от други подстанции по временни схеми.

С оглед на това са възможни смущения в захранването за Поморие и кв. Сарафово и преразпределение на товари при завишение на потреблението, за да се предотврати ново цялостно отпадане на захранването за двете населени места.

Продължават възстановителите дейности и за останалите по-малки населени места в област Бургас.

Същевременно екипи на дружеството работят и в други засегнати от обилните дъждове и бурен вятър райони – основно в област Смолян. Днес беше възстановено захранването за района на Баните. Към момента без захранване остават населени места в района около Девин.

С оглед на обявения от НИМХ за днес жълт и оранжев предупредителен код за силен вятър, дружеството е в готовност за реакция по места с хора и техника.

Представители на Електроразпределение Юг са в непрекъснат контакт с ЕСО, Министерство на енергетиката (МЕ) и местните власти. В дружеството вече функционира Кризисен щаб за координация на възстановителните дейности по места.