Народното събрание отвори врати за гражданите

Народното събрание отвори вратите си за граждани днес, съобщиха от пресцентъра на парламента. Инициативата е по повод 16 април – Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон.

Гражданите ще могат да видят оригиналите на Търновската и Сребърната конституции и богослужебни вещи на председателя на Учредителното събрание Екзарх Антим I. Председателят на Народното събрание Никола Минчев посрещна първите посетители на официалния вход на парламента. Сред тях са специалните гости на събитието – студенти по „Право” и „Българска филология” от Софийския университет и по „Право” от Нов български университет, както и ученици от столичното 21 Средно общообразователно училище „Христо Ботев”.

“Днес отбелязваме решителността и волята на участниците в Учредителното събрание през 1879 г. да положат конституционализма в основата на политическия и обществен живот в Княжество България и да гарантират равенството на гражданите и защитата на основните човешки права”, заяви и президентът Румен Радев в приветствие по повод Деня на българската Конституция.

Президентът посочва, че в дебатите по приемането на Търновската конституция „блестят” имената на първите ни държавници като Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, д-р Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов.

“Днес честваме тази воля и си пожелаваме тя да продължава да вдъхновява и ръководи нашите действия”, допълва Румен Радев. По повод професионалния им празник президентът Радев пожелава на всички български юристи решителност в защитата на основните конституционни принципи.