Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси ще бъде реформиран

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви готовността си да реформира Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Целта е той да има възможността много по-амбициозно да изпълнява ролята си на координатор за ефективни и прозрачни политики по етническите въпроси, които реално да подобрят живота на хората. Тези и други въпроси, свързани с достъпа до здравеопазване и образование, бяха обсъдени по време на среща с представители на над 20 граждански организации, ромски общественици и активисти по случай Международния ден на ромите.

Калина Константинова, която е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, честити празника на ромите и изказа благодарност на организациите, които се включиха активно в изготвянето на стратегическата рамка на България за равенство, приобщаване и участие на ромите до 2030 година.

Заедно с вицепремиера, като водещ на събитието се включи Виржиния Атанасова. Тя е ученик в 11-и клас от Професионалната гимназия по текстил в Шумен. В рамките на конкурса „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“ тя бе избрана да е „Посланик за един ден“.

Представители на Националната мрежа на здравните медиатори, на Асоциация „Интегро“, на ЦМЕДТ „Амалипе“, фондация С.Е.Г.А., „Програма Правен инкубатор“, Фондация „Здраве и социално развитие“ и Института по социология и философия към БАН разказаха за свои успешни практики, реализирани през последната година. Те са в сферата на предизвикателствата в изпълнението на здравно-медиаторната програма в условията на пандемията от COVID-19. Други представени проекти включват подкрепа за общини и местни общности да планират и изпълняват заедно ефективни приобщаващи политики според местните нужди и приоритети. Бяха обсъдени и практики, акцентиращи върху подкрепата към ромски младежи да завършат средно образование, върху мониторинг и докладване на реч на омраза в медии и онлайн пространство, овластяване на ромски активисти за противодействие на антиромската дезинформация и фалшивите новини.

На срещата бе подчертана ролята на образователните медиатори и дейностите им за пълен обхват на учениците по време на пандемията.

Адвокатите Даниела Михайлова и Марияна Борисова представиха Програма „Правен инкубатор – продължаващо практическо обучение за млади юристи с фокус върху юристи от ромски произход“, а д-р Елена Кабакчиева представи Модел за интегрирано развитие и работата на центровете.

Вицепремиерът Калина Константинова връчи грамоти на организациите, участвали активно в процеса на разработване на политиките до 2030 година за равенство, приобщаване и участие на ромите, както и за запазването на културната идентичност и насърчаване на все по-активната роля на ромската общност в обществения и политическия живот на страната.